POREČ

KRISTIJAN NOVAK, DOBITNIK NAGRADE BOOKTIGA: Procjenjivat će nas po tome kako smo se odnosili prema migrantima

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

"Knjigu prvo nisam puštala iz ruke, a onda mi danima nije izlazila iz glave", zapisala je jedna čitateljica na slobodne margine stranica romana "Ciganin, ali najljepši" autora Kristijana Novaka, koji je dobitnik ovogodišnje, inače jubilarne desete nagrade Booktiga za najčitaniju domaću knjigu u svim narodnim knjižnicama Istarske županije. Svečanom dodjelom nagrade te predstavljanjem nagrađenog autora i njegovog romana u porečkoj je Gradskoj knjižnici u utorak navečer započeo program petodnevnog Međunarodnog festivala pročitanih knjiga Booktiga, koji će sve do subote knjigoljupcima ponuditi sajam antikvarnih knjiga, radionice za djecu i mlade, te nekoliko književnih promocija.

Manifestacija koja raste

Otvorenje Booktige se poklopilo s manifestacijom Noć knjige, pa je pozdravljajući posjetitelje u porečkoj knjižnici porečka dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović naglasila: "Svake godine događa nam se neka nova Booktiga, s novim sadržajima i sve više publike, pa neka nam i dalje raste i ugodno nas iznenađuje". Ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović uvodeći publiku u predstavljanje nagrađenog romana rekla je da je pobjednika odabralo 27.000 članova istarskih narodnih knjižnica posudbom i čitanjem. Kad je statistika pokazala tko je pobjednik, primjerak romana "Ciganin, ali najljepši" krenuo je na turneju kroz sve knjižnice i čitatelji su u njega upisivali svoje dojmove, pa je taj primjerak, iščitan, pohaban i ispisan dojmovima čitatelja, uvezan u zlatni ovitak i svečano uručen Kristijanu Novaku, a k tome u sklopu nagrade Booktiga ovaj autor dobiva i tjedan dana boravka u pazinskoj Kući za pisce - Hiži od besid.

Zlatni primjerak "Ciganina" Novaku je uručio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, zahvalivši mu se za dva prekrasna romana i za kazališne predstave nastale prema njima; a prema prvom Novakovom romanu "Črna mati zemla" priprema se snimanje igranog filma dok će se prema romanu "Ciganin, ali najljepši" vjerojatno snimati TV serija.

Publici je zatim Kristijana Novaka i njegov roman "Ciganin, ali najljepši" predstavio Neven Ušumović, odmah na početku naglasivši kako je Novak za oba svoja romana dobio najvažnije književne nagrade i s njima nadišao dosadašnje književne standarde pokazavši što se sve u hrvatskom jeziku može ostvariti.

Kristijan Novak je porečkoj publici odao kako je ovaj roman pisao četiri godine, provodeći za potrebe pisanja mnoga istraživanja, pogotovo o životu međimurskih Roma, ali i osvješćujući da je šverc ljudima preko granice u Međimurju praksa još od Domovinskog rata, koja se razmahala u vrijeme migrantske krize 2015. godine. Migrantska kriza pojavila se kao tema koja bi mogla ući u ovaj roman u vrijeme kada je već dvije godine radio na njemu, ali bio je svjestan njene važnosti kao lakmus-teme našeg doba.

Nevjerojatan gušt

- U vremenima koja dolaze procjenjivat će nas po tome kako smo se odnosili prema migrantima, naglasio je Novak, ali pokazalo se da nije bilo bezopasno ni pisati o Romima, odnosno kako su to neki protumačili, u njihovo ime, pa ga je zbog ovog romana romski zastupnik u Saboru čak kazneno prijavio jer da se Rome vrijeđa ovakvim naslovom, ali je prijava bila odbačena, pa su čak i međimurski Romi u takvim zahtjevima odbili podržati svog zastupnika.

Osim što je osvojio srca mnogih čitatelja, pa tako i istarskih, roman "Ciganin, ali najljepši" skrenuo je pozornost domaće javnosti na više aktualnih problema, i onaj migranata, ali i onaj kvalitete života međimurskih Roma, iz čega su proizašle i neke konkretne akcije. Međimurski su Romi tako pokrenuli inicijativu da se u mjestu Lončarevo izgradi romski dječji vrtić, i Novak im je u tome želio pomoći organizacijom humanitarnih akcija, ali do danas Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije dalo suglasnost da se takva akcija pokrene.

"Činjenica da je moja knjiga najčitanija u Istri veliki mi je poticaj za dalje, i nevjerojatan mi je gušt što sam dobio ovu u Hrvatskoj doista jedinstvenu nagradu", rekao je u Poreču Kristijan Novak.

Brojni programi

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala pročitanih knjiga Booktiga nastavljeno je u srijedu otvaranjem BOOKtižina odnosno sajma antikvarnih knjiga, na kome svoju ponudu predstavljaju antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane, a humanitarnu prodaju s knjigama koje doniraju građani organizirat će i porečka Knjižnica. Prihod će biti iskorišten za obnovu prostorne signalizacije u knjižnici, a ostatak neprodanih knjiga donirat će se rovinjskoj bolnici Dr. Martin Horvat. Booktižin je u Parku Matije Gupca otvoren svakoga dana do subote od 10 do 19 sati. U paviljonu u istome parku se svakodnevno u 17 sati održavaju dječje radionice i čitanja priča za djecu. Niz književnih promocija na Booktigi u srijedu je nastavljen predstavljanjem novog romana Borivoja Radakovića "Hoćemo li sutra u kino". U četvrtak se u 19 sati predstavlja zbirka priča slovenskog kantautora Zorana Predina "Glavom kroz zid", u petak u 10 sati predstavlja se slikovnica "Vera među knjigama" Davorke Premec te u 19 sati monografija "Šavrinka" koju su uredile Ingrid Celestina i Suzana Todorović, a u subotu će se u sklopu zatvaranja 12. Booktige i u povodu 50. rođendana stripa Alan Ford u 19 sati predstaviti knjiga "Cvjećarnica u Kući cveća: kako smo usvojili i živeli Alana Forda" autora Lazara Džamića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater