SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE

Sve spremno za početak izgradnje i rekonstrukciju novih paviljona za studente


Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile širi se u svim smjerovima, a time i Pula na karti Hrvatske sve snažnije ističe svoju intenciju da jednog dana, koji sada i nije tako daleko, dobije epitet pravog studentskog grada. Rektor prof. dr. sc. Alfio Barbieri ovaj tjedan će u Grad Pulu odnijeti službeni zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, što predstavlja jedan od posljednjih koraka u dugom, ali uspješnom odrađenom procesu koji ima za cilj proširenje studentskih smještajnih kapaciteta sadašnjeg Studentskog doma pulskog sveučilišta i generalno podizanje kvalitete studiranja u Puli. Dakako, riječ je o rekonstrukciji i dogradnji "Paviljona 2" i "Paviljona 3".

Ukupno 392 ležaja

Nakon otvorenja novog Studentskog doma i restorana u Puli u rujnu 2015., a s obzirom na stalni porast broja studijskih programa i studenata Sveučilišta te sve intenzivnije programe mobilnosti, započelo se s prikupljanjem sredstava za proširenje studentskih smještajnih kapaciteta na postojećim česticama u okviru starog bolničkog kompleksa. Odlukom Županijske skupštine, na lokacijama unutar starog bolničkog kompleksa Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli dodijeljeno je pravo građenja na rok od 30 godina.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Studentski centar Pula, kao projektni partner, prijavili su u srpnju 2016. projekt "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula". Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, i to na Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja.

Poziv je bio usmjeren na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje njihovih smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom (socioekonomskom) položaju. Ciljevi poziva bili su usmjereni na smanjenje troškova studiranja i povećanje mogućnosti pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Također, jedan od važnijih ciljeva bio je i povećanje kapaciteta studentskih domova, prvenstveno kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih kapaciteta i gdje je to moguće, gradnju novih. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum