ŠEST PROJEKATA IZ HRVATSKE IDE NA EUROPSKO NATJECANJE U BRUXELLES

3D printani mikroskop pulskog Sveučilišta među najboljim inovacijama u Hrvatskoj


U Rijeci su večeras dodijeljene nagrade StartUp Europe Awards Croatia za 2017. godinu. Nagradu poznatu i kao Eurovizija za startup, pokrenula je 2016. godine Europska komisija u suradnji sa španjolskom tvrtkom Finnova, a glavni je koordinator za organizaciju u Hrvatskoj Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke, u suradnji s Gradom Rijeka, odnosno gradskim Odjelom za poduzetništvo. Nagrada se dodjeljuje u 20-ak zemalja, a pobjednici se biraju u 18 kategorija. U Hrvatskoj su prošle godine prijavljeni inovativni projekti u šest kategorija, a to su ekologija, internet, turizam, e-zdravstvo, e-obrazovanje i društvena zajednica. Upravo u potonjoj kategoriji hrvatski je pobjednik startup projekt pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile - 3D printani mikroskop "µSCOPE".

Jedini studentski startup

Tim pulskih studenata različitih smjerova - Lara Fuček, Dalen Bernaca, Tea Ćus i Ratomir Karlović, pod vodstvom docenta Svena Maričića, pomoćnika rektora pulskog Sveučilišta za razvoj novih tehnologija, razvio je prvi hrvatski 3D printani mikroskop koji je postao prvo zaštićeno intelektualno vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile.

Pulski je projekt jedini studentski startup među ovogodišnjim dobitnicima StartUp Europe Awards. Među izabranima je i jedan talentirani srednjoškolac, Ante Toni Debelić iz Rijeke, autor projekta "Growcity", dok su ostalo privatne startup inicijative - "Redi Isokinetic" projekt je tima pod vodstvom Ace Momčilovića iz Zagreba, dok su ostalo sve Riječani: Agata Starčević potpisuje projekt "Mathrix", Filip Jakovac i Ana Somek turistički projekt "Balcan Roads", a tim koji predvodi Tomislav Smokvina stoji iza "ePlanetsporta". Na javni poziv pristiglo je 20-ak projekata iz cijele Hrvatske. Šest sinoć nagrađenih u Rijeci dobili su priliku predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu, u ogledu s drugim europskim startupovima. Točan datum europskog finalnog natjecanja znat će se naknadno.

Pobjednički projekti SEUA 2017. predstavljeni su u klubu Bačva u Rijeci u sklopu programa "Poduzetničke ćakule" koji organizira Silos Group iz Rijeke, a večer je počela panelom "Hrvatska - plodno tlo za inovacije?". U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Sven Maričić, dekanica Visoke poslovne škole PAR doc. dr. sc. Gordana Nikolić te Damir Medved iz Ericssona Nikola Tesla, uz moderiranje Monike Injac. Pulski projekt predstavila je Mateja David, istaknuvši u uvodu da se tehnologija u odgoju djece često koristi na pogrešan način te negativno utječe na razvoj najmlađih.

Tehnologija u odgoju djece

- Nakon nekoliko mjeseci rada na projektu mikroskop je poprimio oblik glagoljičkog slova S za čije je idejno rješenje zaslužan dizajner Dinko Tolić. Uz specifičan izgled i činjenicu da je mikroskop izrađen tehnologijom 3D printanja, software za ovaj mikroskop razvio je student Dalen Bernaca koji je slijep. Zahvaljujući tom softwareu optička se informacija s predmetnog stakalca pretvara u digitalnu te je moguć prijenos na računalo, a u skoroj će budućnosti biti moguće prebacivanje na mobilne uređaje te obrada fotografije čime mali promatrači dobivaju trajnu uspomenu koja će im pomoći u boljem razumijevanju svijeta i onog od čega je napravljen. Ovim se mikroskopom mogu promatrati obične stvari iz okoline, poput vrha olovke, šala, kose ili šibice, a pogled kroz okular djeci širi horizonte i dobivaju novu sliku svijeta, pojasnila je Mateja David.

Uskoro mikroskopi za školarce i studente

Testnu fazu µSCOPE je prošao u jednoj predškolskoj skupini u gradskim Dječjim vrtićima u Puli, a testiranje su provele studentice predškolskog odgoja Corina Andrijčić, Tea Ćus, Lara Fuček i Nina Merklin pod vodstvom prorektorice pulskog Sveučilišta prof. dr. sc. Nevenke Tatković. Inovativan proizvod nastao je sinergijom različitih područja - pedagogije, ekonomije, proizvodnog strojarstva i ICT-a. Najavljen je razvoj sličnog mikroskopa i za osnovnoškolce, srednjoškolce te studente. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom