Mornarička bolnica do kraja godine spremna za pulske studente?

U prizemlje će Fakultet informatike, na prvi kat Filozofski, a na drugi kat Tehnički i Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


"Kamo sreće da su nam ovakvi svi objekti: stara austrijska gradnja, jako precizno i točno, prelijepa zgrada. Ima li većeg zadovoljstva nego nešto što je staro 160 godina staviti u funkciju da živi još toliko i sve nas nadživi. Staroj princezi dat ćemo novu odoru da ponovno bude princeza", slikovita je voditeljica gradilišta u nekadašnjoj Mornaričkoj bolnici u Puli, građevinska inženjerka Zora Radojević, zamjenica izvršnog direktora glavnog izvođača, kojem je ovo jedan od tri projekta na kojima trenutno rade u Hrvatskoj. Radove zajednički izvode tvrtka Modulor iz Zemuna, njihova zagrebačka podružnica te Modulor Constructions, također iz Zagreba, s kojima je pulsko Sveučilište sklopilo ugovor vrijedan oko 7,47 milijuna eura s PDV-om.

1.500 tona građevinskog otpada

U Mornaričkoj bolnici, koja se od početka prosinca prošle godine obnavlja i prenamjenjuje za potrebe Sveučilišta Jurja Dobrile, završeni su grubi građevinski radovi - iz zgrade je odvezeno 1.500 tona građevinskog otpada. Sada su na redu konkretni radovi, kako kaže inženjerka, a to znači da se zatvaraju otvori koji se neće koristiti, rade se nove zidne pregrade, novi raspored prostorija, montažerski radovi, postavlja konstrukcija za spuštene stropove, nove instalacije.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Posao vodi pet inženjera različitih struka, a dnevno je u prosjeku angažirano 45-50 radnika, većinom iz Turske, s tim da će se od sljedećeg mjeseca značajno intenzivirati radovi i povećati broj radnika. "Otvorili smo frontu da sada svi mogu krenuti", kaže Radojević. Nemaju problem s radnicima, jedino je malo duže trajala procedura oko radnih dozvola, ali su i to riješili.

Rok za dovršetak radova je kraj ove godine.

- S obzirom da se radi o rekonstrukciji postojećeg objekta, uvijek je moguće susresti se s iznenađenjima koja nisu mogla biti vidljiva u fazi projektiranja, iako to ne utječe na dinamiku i terminski plan radova, kaže nam Mirena Tubić, voditeljica Ureda za projekte i razvoj pulskog Sveučilišta. Jednom tjedno, dodaje, održavaju se koordinacijski sastanci predstavnika investitora, izvođača, stručnog i projektantskog nadzora te voditelja projekta gradnje.

(Snimio Danilo Memedović)Inženjerska soba u Mornaričkoj bolnici (Snimio Danilo Memedović)

Projekt prenamjene Mornaričke bolnice za potrebe Sveučilišnog kampusa datira od 2017. kada je odlukom Županijske skupštine Sveučilištu dano pravo građenja na rok od 50 godina. Riječ je o dva ITU projekta koji objedinjuju dvije faze građevinskih radova, do visoke roh-bau izvedbe. Prva faza adaptacije obuhvaća dio prizemlja i prvi kat bivše vojne bolnice, a druga faza ostatak prizemlja i drugi kat, što je ukupno 10.500 četvornih metara korisne površine. Ukupna je vrijednost projekta oko 7,89 milijuna eura, od čega je iz EU-fondova osigurano nešto više od 5,2 milijuna, a iz državnog proračuna, preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, preostalih 2,68 milijuna eura.

(Snimio Danilo Memedović)Mirena Tubić, voditeljica Ureda za projekte i razvoj pulskog Sveučilišta, i Antonija Zgaljardić, administratorica projekta (Snimio Danilo Memedović)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum