U SUBOTU NA PULSKOJ TRŽNICI HUMANITARNA AKCIJA DAN NARCISA

Rak dojke ne bira ni godine ni spol


Ove subote na pulskoj će se tržnici prigodno obilježiti tradicionalni Dan narcisa, u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea. Riječ je o humanitarnoj akciji koja se provodi devetnaestu godinu za redom s ciljem osvješćivanja javnosti o velikom problemu raka dojke, te važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

- Statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih u Hrvatskoj raste i da je smrtnost u nas previsoka, stoga apeliramo na žene i muškarce, jer i oni obolijevaju od ove zloćudne bolesti, da se barem jednom mjesečno sami pregledaju, te da se redovito, svake godine, javljaju na specijalistički pregled. Iznimno je važno otkriti rak dojke u najranijoj fazi jer je tada šansa za izlječenjem puno veća. Kroz više od dva desetljeća svog djelovanja, Klub Gea nastoji utjecati na svijest javnosti o potrebi redovitih samopregleda, kao i redovitih mamografija i ultrazvuka dojki putem brojnih edukativnih materijala, plakata, radionica, predavanja, pa i ovakvih akcija. Sve ovo radimo zbog svih žena, a s edukacijama želimo početi puno ranije, već od srednje škole, jer se dobna granica oboljelih sve više spušta i želimo potaknuti mlade da postanu odrasli ljudi koji odgovorno brinu o svom tijelu i zdravlju, poručila je predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović.

Na njihovom će se štandu na Narodnom trgu sutra od 9 do 13 sati svi zainteresirani moći raspitati o njihovim aktivnostima, potražiti savjet vezan uz rak dojke, dobiti edukativne materijale, ali i kupiti narcise po cijeni koju smatraju da bi željeli donirati klubu. Dio prikupljenih sredstava biti će uplaćen Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Zagreb koji nastoji prikupiti više od pet milijuna kuna za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Do sada je prikupljeno tek 1,5 milijuna kuna, a taj bi aparat uvelike poboljšao izglede svih operiranih osoba koje bi bile ozračene samo jednom tijekom operacije i ne bi morale prolaziti mukotrpne i jako duge cikluse naknadnih zračenja kao sada. Za potrebe ove akcije mnogi su im građani, obrtnici i institucije dali sredstva za kupnju narcisa ili donirali samo cvijeće, a svi oni koji bi im još uvijek željeli pokloniti narcise, mogu to učiniti danas u prostorijama Kluba Gea u Nobileovoj 1 u Puli od 11 do 19 sati.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor među ženskom populacijom. Svaka četvrta žena koja oboli od raka oboli upravo od raka dojke, a između 40. i 55. godine života, to je najčešći uzrok smrti kod nas, istaknuo je onkolog dr. Mario Božac. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije bilježi svake godine više od 130 novooboljelih u našoj županiji. Velike zasluge za rano otkrivanje oboljelih pripadaju upravo djelatnicima Zavoda koji već nekoliko godina provode Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Kako je istaknula dr. Danijela Lazarić Zec, ove se godine provodi već peti ciklus programa, a njime su obuhvaćene žene rođene između 1947. i 1966. godine koje će na kućnu adresu primiti poziv za mamografiju.

- U pozivu im stoji točan datum pregleda, a ukoliko se toga dana iz nekog razloga ne mogu odazvati na mamografiju, ili ih zanimaju bilo kakve druge informacije vezane uz pregled ili rak dojke, mogu se javiti na naš besplatni telefon 0800-202000 od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati. Moram naglasiti da smo prema odazivu žena na ove preglede među prvih pet županija u Hrvatskoj, te bih se ovom prilikom zahvalila svim ženama koje su se odazvale i došle na pregled, a koliko je on značajan pokazat će vam podatak da smo zahvaljujući ovom pristupu otkrili oko 300 žena s rakom dojke do sada, i to najčešće u fazi u kojoj su bilo kakve promjene na tkivu dojke bile još uvijek neprimjetne, rekla je dr. Lazarić Zec. (Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini