U POVODU DANA NARCISA PRODAVAT ĆE CVIJEĆE NA PULSKOJ TRŽNICI

RAK DOJKE NAJČEŠĆA JE MALIGNA BOLEST U ŽENA U Istri prosječno godišnje oboli 131 žena, a umre 50

| Autor: Chiara BILIĆ

U povodu Dana narcisa pulski Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea organizirat će humanitarnu akciju koja će se održati ovu subotu, 23. ožujka, od 9 do 13 sati, na Narodnom trgu, odnosno na pulskoj gradskoj tržnici kod fontane. Na štandovima će se moći kupiti cvijeće, poglavito narcisi čime će se financirati aktivnosti udruge. Dan narcisa tradicionalna je javno-zdravstvena kampanja posvećena podizanju svijesti žena, ali i muškaraca o potrebi odlaska na redovite preglede radi prevencije raka dojke i njegovog otkrivanja u ranoj fazi.

- Iako se trenutno raspolaže samo s podatcima iz 2015. godine, jer još nisu objavljeni ni oni za 2016., kroz petogodišnje razdoblje u Istri od raka dojke prosječno obolijeva 131 žena godišnje, a umre 50. To je visoka stopa mortaliteta. Zato je važno reći da je rak dojke najzastupljenija maligna bolest u žena, kazala je predsjednica udruge Nataša Vitasović.

Dugogodišnji član predsjedništva Gea Pula je i dr. Mario Božac također je istaknuo da je rak dojke vodeće sijelo raka kod žena u Istarskoj županiji, ali i svijetu. Osim toga, Božac je kazao da su mamografi kojima raspolažu Istarski domovi zdravlja tehnološki zastarjeli te da bi bilo od iznimne važnosti nabaviti nove digitalizirane mamografe.

- Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga su rana prevencija i rana dijagnoza od iznimne važnosti. U tome nam uvelike mogu pomoći suvremeni digitalni mamografi, a s obzirom na to da je mamografija dijagnostička pretraga koja ovu bolest može otkriti u najranijoj fazi, poručio je Božac.

Akcije poput Dana narcisa, naglasila je Vitasović, nisu važne samo zbog prodaje cvijeća od čijeg se prikupljenog novca financira rad programa koji provodi Klub Gea, već se edukativnim materijalima, razgovorima, savjetima i pokaznim pregledima nastoji utjecati na promjenu poražavajućih statistički podataka i povećanje odaziva žena na preventivne preglede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini