ECO DOMUS

Program županijskog Odjela za turizam: NOVI KRUG CERTIFICIRANJA EKO SMJEŠTAJA U ISTRI

Agroturizam Ograde u Katunu Lindarskom (Arhiva)

Agroturizam Ograde u Katunu Lindarskom (Arhiva)


Ovaj program nastavak je naših aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istri, što smo počeli projektom Istra Bike&Bed, kazala je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković

Odjel za turizam Istarske županije objavio je javni poziv za uključivanje novih objekata u Eco Domus, program certificiranja eko prijateljskog smještaja u Istri. Namijenjen je malim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani ukoliko njima upravlja ista osoba, ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Prednost imaju iznajmljivači iz sredina u kojima se provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje dvije godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, eko certificiranih toaletnih proizvoda i prirodnih materijala, štednja vode i energije te sortiranje i recikliranje otpada. Za sada je u Istri 26 certificiranih eko objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.

- Kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice Eco Domus vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini, o sadržajima i događanjima te mogućnostima učenja i sudjelovanja u tradicijskim običajima, zatim kroz uređivanje okoliša autohtonim biljnim vrstama te promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda. Ovaj program nastavak je naših aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istri, što smo počeli projektom Istra Bike&Bed, kaže županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Sve informacije i obrasci nalaze se na ovom linku. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini