EKO PRIJATELJSKI SMJEŠTAJ

IZNAJMLJIVAČI, JAVITE SE! Istarska županija poziva u program certificiranja smještaja Eco Domus

| Autor: Borka PETROVIĆ
Vila Milica s oznakom ECO DOMUS

Vila Milica s oznakom ECO DOMUS


Istarska županija objavila je jučer novi Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja - Eco Domus, čime se nastavlja promicanje održivog razvoja turizma te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije.

Na tragu tih ciljeva, koji se temelje na Master planu razvoja turizma Istre 2015.-2025., pokrenut je program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Nastavak je to aktivnosti vezanih uz diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, koji je započet projektom Istra Bike&Bed, a nastavlja se ovim programom, kako bi se potaklo privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

U sklopu Eco Domus programa i dobivanja markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda.

Inače, ovaj je program namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta do najviše 30 ležajeva.

Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje dvije godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko toaletnih proizvoda, prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada. Za sada je u program Eco Domus uvršteno 40 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater