BREGOVITA ULICA

DRAGULJ U SRCU STAROGRADSKE JEZGRE: Boutique guest house Casa Amando prva rovinjska kuća s certifikatom Eco domus

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


Kad je riječ o deterdžentima, sapunima raspolažemo s prirodnim i eko proizvodima, voda se filtrira, smeće se selektira… Jednostavno, iz naših su prostora uklonjeni zagađivači poput plastike i uništavači kao što su razni kemijski proizvodi, kaže vlasnica Marijana Lovrinić

"Nakon što smo Rovinj posjetili 2011. godine i zaljubili se u pitoreskni gradić, odlučili smo pronaći kuću s bazenom. Naše istraživanje i lutanje u potrazi za idealnom kućom prekinula je prijateljica otkrivši nam pravi dragulj u srcu starogradske jezgre. Istina, taj smo dragulj brusili pune dvije godine i u njega, da bi zasjao sjajem koji zaslužuje, utkali sve svoje znanje i ljubav, kaže Marijana Lovrinić, vlasnica boutique guest housea Casa Amando, koja posljednje dvije godine u Bregovitoj ulici oduševljava goste dizajnom i interijerom tri dvokrevetne sobe i dva apartmana s pogledom na more.

No, Casa Amando posebna je i po tome što jedina u Rovinju ima certifikat Eco domus.

- Trebalo godinu dana da se dokažemo, odnosno ispunimo uvjete i odradimo papirologiju. Budući da smo svi u obitelji ekološki osviješteni, u startu smo imali devedeset posto potrebnih uvjeta - od seleketivnog odvajanja otpada preko uporabe prirodne higijene do kontrolirane potrošnje vode, objašnjava vlasnica Case Amando.

Vlastiti primjer

Casa Amando, ukomponirana u povijesno zdanje starih fasada, smještena na kamenitoj i vijugavoj ulici, u srcu povijesnog dijela grada, gostu pruža sav komfor koji moderni nomad zaslužuje. Unutrašnjost je kombinacija modernog i elegantnog namješta.

Govoreći o novostima koje je unijela u "sadržaj" svoje kuće za iznajmljivanje i o tome kako gosti reagiraju na iste veli tek rječju "odlično", dobacivši i kako se nada da će njen primjer slijediti i ostali.

- Riječ je o malim sitnicama za gosta, a velikim za boljitak svih nas. Budući da smo kod uređenja i opremanja kuće sami sebi bili ciljana skupina, odnosno radili sve ono u skladu s čime i na način koji živimo, nije bilo puno dodatnih radnji. Konkretno, svaka je soba opremljena s letkom i sadržajem što mogu učiniti kako bi pridonijeli manjem zagađenju, odnosno uštedama vode i struje. Tako gostima skrećemo pažnju da imaju mogućnost ne kupovanja plastičnih boca, odnosno savjetujemo ih da si priskrbe staklenu za koju će dobiti povrat novca. Kad je riječ o deterdžentima, sapunima raspolažemo s prirodnim i eko proizvodima, voda se filtrira, smeće separira… Jednostavno, iz naših su prostora uklonjeni zagađivači poput plastike i uništavači kao što su razni kemijski proizvodi… Također, puno se pažnje posvećuje hrani. Naši gosti informirani su o kvaliteti i podrijetlu hrane koju jedu, ali i mjestima gdje je mogu kupiti, pojašnjava Lovrinić.

Način života

Govoreći o tome kako gost doživljava život u skladu s poštivanjem prirode i zemlje, kaže da je uglavnom riječ o ljudima koji na taj način i žive. Jednostavno nije riječ o ustupku, već o načinu i stilu života.

- Sve više ljudi razmišljaju o prirodi i načinu kako sami mogu pridonijeti kvaliteti života. Gosti koji nam dolaze uglavnom i traže smještaj s takvom uslugom i mogućnošću da imaju izbor kakav imaju u vlastitim domovima, kaže Marijana Lovrinić. Prema njenim riječima, ove je sezone bila pionirka u eco-friendly domaćinstvu, ali smatra da će već iduće brojne kuće, apartmani i stanovi zasigurno posjedovati certifikat eco domus koji je pokrenuo Županijski odjel za turizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini