TREND KOJI TRAJE VEĆ NEKO VRIJEME

PROCVAT NEKRETNINSKOG BIZNISA NA POREŠTINI: Sve više stranaca kupuje luksuzne nekretnine, a cijene stambenih kvadrata lete u nebo  

Očito je da su u proteklom periodu potencijalni kupci više nego ikada postali svjesni u kakvim nekretninama žive

| Autor: Boris BILAS
(Ilustracija)

(Ilustracija)


U Poreču i okolici na vrhuncu turističke sezone gotovo je nemoguće naći slobodnu luksuznu kuću za najam i to skroz do sredine rujna. Kao što smo nedavno pisali, agencije koje iznajmljuju kuće za odmor više su nego zadovoljne dosadašnjim tijekom sezone te je moguće da će za tu branšu ovo biti najuspješnija sezona u povijesti.

Međutim, čini se da posao ne cvijeta samo iznajmljivačima vila, već i onima koji prodaju nekretnine. Tako se u razgovoru s porečkim agentima za prodaju nekretnina moglo saznati da se usprkos pandemiji koronavirusa tržište nekretnina u 2020. godini poprilično aktiviralo, te se takav trend nastavio i u ovoj godini.

Zanimljivo je da ljudi iz nekretninskog biznisa kažu da je pandemija izazvana virusom Covid-19 jedan od zasigurno najstresnijih događaja u posljednje vrijeme koja je izazvala brojne promjene kod ponašanja kupaca. Međutim, očito je da su u proteklom periodu potencijalni kupci više nego ikada postali svjesni u kakvim nekretninama žive. Svjedoci smo i jednog dinamičnog i užurbanog životnog stila koji mnogima ostavlja malo slobodnog vremena za provođenje u domu, no pojavom koronavirusa se upravo na tom planu dogodila značajna promjena. Jer, kada ne smijete van i morate biti doma jedan duži period, nije isto nalazite li se u stanu od 30 kvadrata ili u kućama i stanovima s okućnicom. Jedna od najvećih hrvatskih agencija za prodaju nekretnina je i Remax Centar nekretnina koja svoju poslovnicu ima i u Poreču gdje u posljednje dvije godine imaju sve više i više posla.

- Kod klijenata primjećujemo da su sada više nego ikada prije posložili prioritete te su osvijestili da je bitnije imati nekretninu koja omogućuje kvalitetan život nego skupocjeni automobil, ističu iz Remax Centra nekretnina te dodaju da je sve veća svjesnost o kvaliteti nekretnine potaknula i kupoprodaju novogradnji. Nove nekretnine su postale iznimno tražene, pa zato nije došlo ni do zastoja u stanogradnji, a agencije za nekretnine i dalje svakodnevno dobivaju velik broj upita. No, osim stanova na porečkom tržištu nekretnina vidljiva je povećana potražnja za luksuznim kućama u okolici samog grada.

- Ono što primjećujemo na tržištu je potražnja za skupljim nekretninama, bilo da ih kupci kupuju za investiciju ili za život. U našoj ponudi imamo velik broj ovakvih vila koje se uglavnom nalaze nešto izvan centra Poreča pa posjeduju veliku okućnicu, bazen, ali i niz dodatnih sadržaja. Kupci prije svega traže mir i privatnost. Cijene ovakvih nekretnina kreću se od 400.000 eura pa idu i preko milijun eura. Naravno, cijena ovisi o atraktivnosti nekretnine, opremljenosti, dizajnu, veličini, količini sadržaja. S obzirom na prepoznatljivost našeg brenda velik broj prodavatelja odlučuje nam dati svoju nekretninu u ponudu. Suradnja s našom agencijom omogućuje im prezentaciju nekretnine širokoj RE/MAX mreži diljem Europe, što značajno olakšava dolazak do kupaca. Upravo razvijenom mrežom dobivamo veliki broj upita kupaca iz Austrije i Njemačke za kuće i vile. Tržište je izrazito „živo“ i osim stranih kupaca primjećujemo sve veći broj domaćih kupaca iz Zagreba i unutrašnjosti koji kupuju vrjednije nekretnine, naglašava Vilma Spinotti agentica porečkog ureda Remax Centra nekretnina.

Iako je potražnja za vilama najveća, za stanovnike Poreča mnogo je zanimljiviji podatak o cijeni stanova u samom gradu i njegovoj okolici jer kupnja vila čija cijena nerijetko prelazi i pola milijuna eura gotovo svima je nemoguća misija. No, u Poreču raste potražnja i za stanovima na atraktivnim lokacijama blizu mora ili u samom središtu grada, a cijene kvadrata se kreću od 2.000 pa do 3.000 eura te ovise o kvaliteti stana i njegovoj poziciji. Rastu cijena sigurno će pridonijeti i novi luksuzni stambeno-poslovni kompleks "La Mula" koji će se izgraditi na lokaciji starog nogometnog igrališta u Poreču i u kojem će biti 106 luksuzno uređenih stanova od kojih je velika većina već i rasprodana.

Zanimljivo je i da nam je nekoliko agenata za nekretnine potvrdilo i da upita za nekretnine trenutno ima izrazito puno, a da tome dodatno pogoduje i situacija s prelaskom granica. Naime, ponovna sloboda putovanja olakšala je dolazak stranih kupaca te je dodatno potaknula prodaju skupljih nekretnina zato i većina agencija za nekretnine u narednom periodu ne očekuje veće promjene i vjeruju da će se i u drugoj polovici godine nastaviti ovakav trend na tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater