MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE U ISTRI

PIĆAN, UMAG I NOVIGRAD DOBILI ZEMLJIŠTA OD 33 MILIJUNA KUNA. Marić: Stalo nam je do svakog hrvatskog kraja, bez obzira na politiku

| Autor: Branko BIOČIĆ, Sanja BOSNIĆ i Davor ŠIŠOVIĆ
Parcela Vrtovi u Poreču za koju je jučer potpisan ugovor o zakupu (D. ŠIŠOVIĆ)

Parcela Vrtovi u Poreču za koju je jučer potpisan ugovor o zakupu (D. ŠIŠOVIĆ)


Misija ove Vlade i Ministarstva državne imovine je usmjeriti većinu svojih aktivnosti na jedinice lokalne samouprave kako bi reanimirali napuštenu, zapuštenu, opustošenu i otetu imovinu RH te na zdravoj osnovi razvijali zdravo poduzetništvo, rekao je ministar Marić

Ministar državne imovine Goran Marić imao je danas turneju po Istri. Obišao je četiri grada i potpisao četiri ugovora, od čega tri darovanja nekretnina ukupne vrijednosti 33 milijuna kuna. Umag je tako dobio zemljiše za izgradnju deponija vrijedno oko 6 milijuna, Novigrad teren za proširenje radne zone Sveti Vidal vrijedan oko 2 milijuna, a Pićan zemljište u svojoj poduzetničkoj zoni, koja nosi ime mjesta, vrijedno čak 25 milijuna kuna.

- Misija ove Vlade i Ministarstva državne imovine je usmjeriti većinu svojih aktivnosti na jedinice lokalne samouprave kako bi pokrili svaku stopu ove države i tako reanimirali napuštenu, zapuštenu, opustošenu i otetu imovinu RH te na zdravoj osnovi razvijali zdravo poduzetništvo. Do sada je resorno ministarstvo donijelo 66 odluka za Istarsku županiju vrijednih 121 milijun kuna, a danas potpisujemo ugovore vrijedne novih 33 milijuna, što je dokaz koliko nam je stalo do svakog hrvatskog kraja, bez obzira na društveno upravljanje i političke okolnosti, naglasio je Marić.

Divlji deponiji

Nekretnine u Pićnu veličine oko 170.000 kvadrata darovane su u svrhu izgradnje poduzetničke infrastrukture. Općina Pićan se obvezala darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina.

- Zahvaljujemo Vladi i ministarstvu državne imovine na darovanoj nekretnini. Ovo je od velikog značaja za našu općinu jer već imamo poduzetničku zonu, ali tih 17 hektara su veliki potencijal za daljnji razvoj. Već imamo dosta poduzetnika i zahvaljujući njima općina dobro živi. Na nama je sada da preostali dio dovedemo u funkciju i da ostalim poduzetnicima koje zanima razvoj općine dodijelimo to zemljište u poduzetničkoj zoni. Mi ćemo se potruditi da to bude čim prije, rekao je općinski načelnik Ivan Franković.

Nešto slično dogodilo se i u Novigradu, gdje je darovano 5.659 kvadrata za radnu zonu. To je samo jedna u nizu nekretnina u vlasništvu RH darovanih Gradu Novigradu od 2004. godine, sveukupne površine 33.129 četvornih metara. Na tim terenima do sada je izgrađeno osam poslovnih objekata, dok su za tri izdane građevinske dozvole. U poduzetničkoj zoni radi oko 300 ljudi.

- Ovo je nastavak ciklusa kojim se pokreće razvoj poduzetništva u gradu. Bit svega je maksimalno pojednostaviti mehanizme stroge kontrole korištenja državne imovine, kako na državnoj, tako i lokalnoj razini, jer imovina je temelj ekonomije i zato je nužna efikasna suradnja. Obvezujem se što prije stvoriti uvjete za novo zapošljavanje u zoni, čime bismo zadržali poziciju jednog od gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti i vodećeg po kvaliteti življenja u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Anteo Milos.

Gradu Umagu je darovano zemljište za izgradnju deponija za odlaganje inertnog građevinskog   materijala i reciklažnog postrojenja u predjelu zone Valdemat, ukupne površine 67.889 četvornih metara. Stavljanjem tog zemljišta u funkciju trebao bi se riješiti problem nelegalnog zbrinjavanja građevinskog otpada i divljih deponija. Prema riječima gradonačelnika Vilija Bassanesea, investicija bi trebala biti realizirana do 2020. godine.

- Ovim činom darivanja zemljišta dugoročno će biti riješena održivost na području Grada Umaga, a time i zaštita okoliša, odnosno kvaliteta života sugrađana i gospodarstvenika koji će nastaviti investirati i graditi na području našega grada, naglasio je Bassanese.

Parking u Poreču

Najveći grad kojeg je posjetio Marić danas je Poreč, ali tamo nije darovao zemljište, već potpisao ugovor o zakupu s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i direktorom komunalnog poduzeća Usluga Milanom Lakovićem. Grad Poreč od države je u zakup uzeo parcelu Vrtovi radi njenog korištenja kao parkirališta s naplatom.

- Drago mi je da u Istri danas potpisujem i jedan komercijalan ugovor o zakupu iz kojeg prihod ide u državni proračun, ali jasno je da je to kratkoročno rješenje jer državi nije u interesu da ima parkiralište u Poreču, rekao je Marić.

Državnu parcelu Vrtovi u zadnjih pet godina Grad Poreč zakupljuje od države, a komunalnom poduzeću Usluga Grad je povjerio uređenje parkirališta na tih 14.800 kvadrata i naplatu parkiranja uz oslobođenje od plaćanja komunalne naknade. Parkiralište može primiti oko 400 osobnih vozila i znatno doprinosi rasterećenju gužvi u Poreču u vrijeme sezone, istaknuo je gradonačelnik Peršurić. Za taj zakup Poreč će državi ove godine platiti 516.000 kuna, no od naplate parkiranja uspije se zaraditi više, izvijestio je Laković.

Na zatvorenom dijelu sastanka razgovaralo se o mogućem trajnom rješenju Vrtova, koje će Poreč vjerojatno otkupiti od države.

Druga tema bio je problem vlasništva na nekim parcelama u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj. Grad Poreč se, naime, uknjižio na neke od parcela u toj zoni, ali država to osporava smatrajući ih svojim vlasništvom, pa se dogovara nagodba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum