POREČ: OTVOREN 33. PROMOHOTEL

Na jednom mjestu svi najnoviji trendovi u turizmu


Istarski župan Valter Flego otvorio je danas u porečkoj sportskoj dvorani Žatika 33. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel koji je ove godine okupio više od 200 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Srbije, Belgije i Mađarske.

- Nismo danas ovdje da razmišljamo o odličnim rezultatima iz prijašnjih godina, već kako bismo se pripremili za ovu i iduće turističke sezone. Opredijelili smo se za održivi rast i kvalitetu na višoj razini, pa smo si stoga i zadali za ovu godinu zadatak da želimo postići do dva posto više gostiju, ali i povećati potrošnju. Prije pet godina gosti u Istri trošili su dnevno u prosjeku 64 eura, danas je prema istraživanjima to oko 75, a siguran sam da možemo ispuniti ambiciozan plan Master plana Istre da do 2025. svaki gost troši sto eura na dan, rekao je Flego.

Naveo je da bi se to postiglo mora se još više uložiti u ljude, znanje, opremu, tehnologiju i manifestacije. Na Promohotelu će poduzetnici pronaći sve potrebno što će, kazao je Flego, moći ugraditi u svoju turističku ponudu.


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić spomenuo je moto Promohotela da je to mjesto dragocjenih poslovnih susreta. „No, on je za Poreč puno više od toga. To je prvi specijalizirani sajam koji već dugi niz godina u naš grad dovodi vrhunske proizvođače, izlagače, svu potrebnu opremu i najnovije trendove u turizmu. Činjenica je da je Prohomotel prerastao sve dosadašnje okvire, jer su izlagači ove godine ispunili dvoranu u cijelosti“, naglasio je Peršurić.

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić tom je prigodom istaknula da se Promohotel održava u najturističkijem gradu u Hrvatskoj, što je sigurno još jedan dobar motiv izlagačima da dođu na ovaj sajam. „Veliki hotelijeri su zaista svojim investicijama otvorili priliku poduzetnicima da plasiraju sve najkvalitetnije proizvode iz Hrvatske i inozemstva. Valja izdvojiti obiteljski smještaj Istre koji također slijedi trendove visoke kvalitete u turizmu. To je na tisuće naših sugrađana koji pružajući uslugu u svojim smještajnim objektima isto tako kreiraju turistički proizvod i pružaju priliku svojim gostima da uživaju u proizvodima lokalnih proizvođača, a sve to zajedno veliki je potencijal za razvoj istarskog poduzetništva“, kazala je Jaklin Majetić i zaključila da zbog svega toga što pruža Promohotel drži za važnu gospodarsku aktivnost.

U ime organizatora, porečke tvrtke Studio 053, direktorica sajma Ivana Štiković, naglasila je da im se 60 posto izlagača svake godine vraća, a bez njih sajam ne bi bio ono što je danas. Naime, u odnosu na prošlu godinu zabilježili su porast broja izlagača za deset posto, a zbog većeg interesa morali su izložbeni prostor proširiti na cijelu Žatiku. Nakon toga svi su uzvanici i posjetitelji obišli sajam koji se ove godine prostire na 4.500 četvornih metara unutarnjeg i 500 kvadrata vanjskog prostora, gdje proizvođači i distributeri nude 500 najpoznatijih svjetskih brendova u ovoj branši. Također, porastao je i broj stranih izlagača ove godine i to za 30 posto.

Uzvanici su najprije posjetili gastro odjel, gdje će se svaki dan sajma pripremati kulinarske delicije. Za početak je kuhao chef David Skoko, a zatim će do subote kuhinjske pregače izmjenjivati kuhari Domagoj Barišić, Mate Janković i Kristina Jehnić. Vlasnici i menadžeri hotela, vila i kuća za odmor, potom privatni iznajmljivači, vlasnici kafića i restorana i drugi na sajmu će pronaći sve potrebno za pripremu sezone - od kompletnog HoReCa programa, odnosno hotelske opreme i kozmetike, ugostiteljske opreme i inventara, prehrane, slastica, aparata za pripremu toplih napitaka i drugo do papirnate galanterije, tekstila, dekorativnog programa, opreme za wellness, profesionalne opreme za čišćenje i još mnogo toga. Sajam ima i popratni program s edukacijama, predavanjima, prezentacijama i panel raspravama. Tema ima mnogo a sve su vezane za turizam.

Radno vrijeme sajma u četvrtak i petak bit će od 10 do 19 sati, a u subotu od 10 do 17 sati.

Niz predavanja o obiteljskom smještaju

U četvrtak, drugog dana sajma, u 10.30 sati počinje niz predavanja koji će otvoriti direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik. O Hrvatima kao najboljim domaćinima govorit će stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić, nakon čega će se program nastaviti panel raspravom o važnosti domaćina za turizam u kojoj će sudjelovati niz govornika. Predstavit će se potom i Zajednica obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, te održati prvi dio besplatne edukativne radionice za iznajmljivače koju organizira porečki TZ.

U odjelu za cooking show u četvrtak će tijekom poslijepodneva kuhati chef Domagoj Barišić. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini