BUZET

KAO NIKAD DOSAD NA SJEVERU ISTRE: Kvaliteta zdravstvenih usluga i zaštite bolja nego ikada

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dom zdravlja Buzet (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Dom zdravlja Buzet (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Za razliku od liječnika koji su radno mjesto potražili preko granice, mladi Buzećani rade u rodnom gradu. Buzetski Dom zdravlja zadnjih godinu, dvije, uz postojeću zdravstvenu ekipu, zapošljava pedijatra, radiologa, tri farmaceuta, mladog stomatologa i dvije liječnice obiteljske medicine koje su završile ili završavaju specijalizaciju te se ubrzo očekuje i otvaranje ordinacije ginekologije

Unutrašnja Istra početkom rujna dobila je svog radiologa. Naime, dr. Elvis Černeka, voditelj buzetske Ispostave Istarskih domova zdravlja položio je specijalistički ispit iz kliničke radiologije u KBC Rijeka. Radit će u ispostavama Pazin i Buzet, koje su desetljećima bile bez stalnog radiologa, tako da će dostupnost i kvaliteta radiološke i ultrazvučne dijagnostike u unutrašnjosti Istre biti na neusporedivo višem nivou.

Najveći uspjeh zadnjih godina

U Buzetu su više nego zadovoljni uspjehom svog sugrađana, ali i njegovih kolega, tako je gradonačelnik Siniša Žulić na svečanoj sjednici u povodu gradskog praznika najvećim uspjehom u proteklih nešto više od godinu dana ocijenio upravo značajno povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite kakvu, rekao je, stanovnici buzetskog područja nisu nikada dosad imali u svome gradu.

Buzetski Dom zdravlja zadnjih godinu, dvije, uz postojeću zdravstvenu ekipu zapošljava i pedijatra, radiologa, tri farmaceuta zbog čega je ljekarna dostupna tijekom cijeloga dana, mladog stomatologa i dvije liječnice obiteljske medicine koje su završile ili završavaju specijalizaciju te se ubrzo očekuje i otvaranje ordinacije ginekologije. Posebno veseli što se radi o mladim ljudima rođenima u Buzetu, koji su se po završetku školovanja i specijalizacije vratili u svoj grad, rekao je gradonačelnik te dodao da je još šest visokoobrazovanih buzetskih zdravstvenih radnika nedavno završilo studij ili su posao pronašli u okolnim gradovima.

Od početka ožujka u Istarskim domovima zdravlja, Ispostavi Buzet svakodnevno je dostupna pedijatrijska ordinacija pod vodstvom pedijatrice Ele Brgodac. Mlada doktorica prvi je pedijatar uopće u Buzetu, drugim riječima Buzet nikada nije imao pedijatra, bile su druge specijalnosti koje su to pokrivale, doduše u prijašnjim sistemima pedijatrija nije bila organizirana na taj način. Pedijatrijska ambulanta započela je s radom 2016. godine, a do dolaska Brgodac pokrivala se s tri pedijatra s različitih strana iz Pule, Rijeke i Pazina.

Puno bolja i kvalitetna zdravstvena zaštita

Voditelj buzetske Ispostave Istarskih domova zdravlja Elvis Černeka zadovoljan je da je samo u ovoj godini, uključujući njega, pet buzetskih liječnika završilo ili završava specijalizacije što za jedan mali Dom zdravlja poput buzetskog, donosi puno veći nivo i puno bolju kvalitetu zdravstvene zaštite. Doktorica Brgodac prva je koja je položila specijalistički ispit. Dvije liječnice još su lani završile specijalizaciju iz obiteljske medicine, Barbara Bužan Gržinić položila je i specijalistički, a Mirti Ćaleta, preostaje ga položiti. Marina Blažević završila je specijalizaciju iz ginekologije, položila je specijalistički ispit i trenutno radi u Puli dok se ne riješi papirologija vezana za otvaranje ginekološke ambulante koja nikada nije bila otvorena u Buzetu, već je djelovala kao podružnica labinske ambulante.

Spomenimo i da su u apoteci prošle i ove godine zaposlene i dvije buzetske magistrice farmacije, Nikolina Vivoda koja je voditeljica ljekarne i Korina Zugan, a nedavno je zaposlen magistar farmacije Marko Nežić. Ljekarna radi u dvije smjene i dostupna je tijekom cijelog dana, a upravo je u tijeku preuređenje prostora ljekarne. Prije dvije godine zaposleni je mladi stomatolog, Buzećan Gordan Medica.

To je rezultat dugogodišnjeg truda

Na pitanje kako komentira ovako ekipiranje mladim liječnicima koji su se po završetku školovanja i specijalizacija vratili u rodni kraj, Černeka kaže da je to rezultat dugogodišnjeg truda njega i svih zaposlenika buzetske Ispostave kao i vodstva Istarskih domova zdravlja da zdravstvo u Buzetu podignu na jednu primjerenu razinu i time pokriju sve bazične specijalizacije koje se očekuju u jednom domu zdravlja poput buzetskog.

Pedijatrija, ginekologija i radiologija zaista čine jednu cjelinu, uz naravno obiteljsku medicinu i stomatologiju koje su temelj doma zdravlja, kaže Černeka te dodaje da imaju i vanjske suradnike, u Buzet povremeno dolaze specijalista interne medicine, specijalista oftamologije i specijalista fizikalne medicine. Buzetska Ispostava Istarskih domova zdravlja osim buzetskog područja pokriva i rubna područja susjednih općina od Oprtlja, Motovuna, Lanišća, Lupoglava…., koji gravitiraju Buzetu.

Nadstandard

Financiranje nadstandarda u zdravstvu nezaobilazna je stavka buzetskog gradskog proračuna. Grad Buzet je ove godine u području zaštite i promocije zdravlja, u sklopu zdravstvene brige o građanima, osigurao ukupno 250.000 proračunskih kuna. Među ostalim, s 74 tisuće kuna sufinancira se rad buzetske Ispostave županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Za dolazak specijalista internista osigurano je 46 tisuća kuna, a za dolazak oftalmologa 20 tisuća kuna.

Nastavlja se i financiranje dolaska logopeda u Dječji vrtić "Grdelin". Proračunskim sredstvima sufinancira se i Privatna praksa fizikalne terapije i rehabilitacije Relax u iznosu od 14 tisuća kuna, a isto toliko osigurano je i za usluge zdravstvene njege. U buzetskom Domu zdravlja u veljači je započelo s radom Savjetovalište za prehranu. Program savjetovališta provodi županijski Zavod za javno zdravstvo uz potporu Istarske županije i sufinanciranje Grada Buzeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum