Općinsko vijeće Kršana donijelo odluke oko urbane obnove

Koplja se lomila oko bodova za upis u dječji vrtić i neisplaćenih uskrsnica

| Autor: Branko Biočić
(Foto: DV Kockica Kršan)

(Foto: DV Kockica Kršan)


Vijećnici Općine Kršan na sjednici su bez rasprave donijeli odluku oko strategije zelene urbane obnove svoje općine do 2030., koju je obrazložila Mateja Leljak, krajobrazna arhitektica iz zagrebačke tvrtke 3E projekti.

Kako je istaknula, strategija ima tri strateška cilja, deset posebnih ciljeva, 25 mjera i 67 aktivnosti. Strateški ciljevi su unapređenje održivosti otvorenih zelenih prostora te zgrada na području općine, očuvanje i povećanje bioraznolikosti te uspostava uvjeta za sustavno upravljanje zelenom urbanom opremom općine Kršan.

(Snimio: Branko Biočić)Općinsko vijeće raspravljalo o urbanoj opremi, upisima u vrtić i uskrsnicama (Snimio: Branko Biočić)

Kome idu prihodi od grobnih mjesta

Izvješće o radu davatelja javne usluge Komunalnog poduzeća "1. Maj" za prošlu godinu podnio je direktor Dorijano Bažon, a tom prigodom vijećnik SDP-a Silvano Uravić pohvalio je radnike koji rade na reciklažnim dvorištima. Donesena je i odluka o grobljima na području općine kojima će ubuduće upravljati labinsko Komunalno poduzeće "1. Maj", ali ostaju i dalje u vlasništvu općine. Boris Rogić (IDS) smatra da će pravna osoba koja se bavi tom djelatnošću kvalitetnije obavljati taj posao i upravljati grobljima, a Uravić je pitao u čijoj je ingerenciji uređenje staza na groblju za što se zauzimao te kome ide prihod od prodaje grobnih mjesta.

Općinski načelnik Roman Carić odgovorio mu je da prihod ide Komunalnom poduzeću koje će i brinuti o održavanju groblja pa tako i staza. Koplja su se lomila oko Prijedloga odluke o mjerilima upisa u Dječjem vrtić Kockica Kršan koji je izazvao širu raspravu. Prema tom prijedlogu kojeg je obrazložila ravnateljica vrtića Irena Bašić izmijenjen je član 6. Statuta kojim se sada predviđaju dodatni bodovi izvan sustava eUpisi i to 50 bodova za dijete s prebivalištem ili boravištem na području općine čija oba roditelja imaju prebivalište na području općine, 25 bodova za dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području općine, 20 bodova za dijete djelatnika Dječjeg vrtića Kockica, 15 bodova za dijete djelatnika u zdravstvenom i socijlanom sustavu, jedan bod za dijete smješteno u udomiteljskoj obitelji a čiji udomitelj ima prebivalište na području općine, jedan bod za dijete koje ima priznati status sukladno propisima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te jedan bod za dijete čiji je brat ili sestra već upisano u taj vrtić. Kako je obrazloženo izmijene su predložene s ciljem osiguranja transparentnosti pri bodovanju pristiglih zahtjeva za upis u dječji vrtić. Na sjednicu je u ime roditelja došla Ana Vuksan koja je iznijela nedoumice i primjedbe na takvo bodovanje. Rekla je kako javnost nije bila ranije dovoljno upoznata sa tim prijedlogom ali je izrazila zadovoljstvo radom djelatnica u vrtiću Kockica. Načelnik Carić obrazložio je kako je prijedlog za dodatnim bodovanjem djece radnika u zdravstvu i socijali napravljen zbog intencija županije da jedinice lokalne samouprave osiguraju određene pogodnosti takvim djelatnicima koji dođu raditi u Istru.

(Snimio: Branko Biočić)Ana Vuksan, predstavnica roditelja i Irena Bašić, ravnateljica Kockice (Snimio: Branko Biočić)

Općina s velikim prihodom

- Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je dati svoj obol u održavanju zdravstvenog sustava u Istri u skladu s planom koji je donesen na razini županije, rekao je Carić.

Silvano Uravić (SDP) smatra da su građani općine Kršan koji su ovdje rođeni i žive cijeli život kao porezni obveznici izgradili vrtić, a sada su diskriminirani ovakvim bodovanjem. Smatra da Istarska županija treba uložiti novac u proširenje vrtića kako bi se sva djeca mogla upisati a iznio je i opasku da nisu dodatno bodovani samohrani roditelji ni djeca rastavljenih roditelja koja žive u Kršanu, a roditelji žive u drugim gradovima. Uravić je dodao da ovo bodovanje sve krši, a umjesto da se raspravljao proširenju vrtića počela su se djeca odmalena dijeliti na onu s više i manje prava. Pitao je da li u općini postoji prostor u koji bi se mogao osposobiti za neupisanu djecu u vrtić te je predložio da vrtić u Kršanu bude besplatan za svu djecu jer smatra da općina s 9 milijuna eura prihoda to može osigurati.

Ravnateljica Bašić odgovorila mu je da su djeca samohranih roditelja bodovana u osnovno sustavu sa 15 bodova, da svaki prostor mora imati propisane uvjete poput sanitarnog čvora i garderobu a načelnik Carić je pohvalio inicijativu roditelja koja je mogla biti i ranije na javnom savjetovanju te ustvrdio da se sada rješavaju mnoge nedoumice iz proteklih razdoblja ali i odgovorio Uraviću da je nemoguće financirati besplatan vrtić. Boris Rogić je predložio da se dva puta godišnje provjerava tko ima prebivalište u općini Kršan, smatra da za dijete zdravstvenih djelatnika i u socijali prije općine mora brinuti Županija, Dom zdravlja i Nastavni zavod za javno zdravstvo te je predložio da se podigne ljestvica pedagoškog standarda kako bi se što više djece upisalo. Vijeće je donijelo provedbeni Plan zaštite od požara te kupcu nekretnine od 81 tisuća eura Mladenu Demarinu iz Čepića omogućilo da nakon uplate jamčevine od osam tisuća u roku od 30 dana uplati 21.888 eura, a ostatak od 51,072 u sedam rata.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Poziv na razum i strpljenje

Na kraju sjednice načelnik Carić izvijestio je da stotinjak umirovljenika i domaćica još nije dobilo uskrsnicu od 30 eura, odnosno ukupno nije isplaćeno 30 tisuća eura, a razlog je zastoj rada TE-a Plomin zbog čega je općina ostala bez očekivanog prihoda od 800 tisuća eura što se nije moglo nadomjestiti drugim prihodima. Rekao je da su sve planirane investicije odgođene za drugo polugodište pa tako i isplata uskrsnica. Uravić se kritički osvrnuo na to rekavši da se imalo za besplatan izlet na Sajam cvijeća u Pordenone, ali nema novca za umirovljenike i domaćice te da je općina u nekim stvarima rastrošna, a u drugim štedljiva. Predsjednik vijeća Lucijan Mrzlić smatra da općina mora biti likvidna te da bi dodatno zaduživanje bilo neodgovorno.

Pozvao je na razumijevanje i strpljenje te pohvalio načelnika i općinsku upravu za transparentnost i redovitu isplatu plaća. Uravić je replicira da nije prvi puta da TE Plomin ne radi i da se na to ne vade te da se prihod mogao osigurati od industrijske zone da je ranije bilo više pameti i razuma, a Carić je odgovorio da se prihod od prodaje nekretnina ne može koristiti za socijalu što su osnove poznavanja proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater