NADSTANDARD

Buzećani sve veći broj specijalističkih pregleda obavljaju u svom gradu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Krajem prošle godine otvorena je obnovljena ljekarna (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Krajem prošle godine otvorena je obnovljena ljekarna (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Po završetku specijalizacije u buzetskom Domu zdravlja zaposleni su pedijatar, radiolog, stomatolog, tri magistra farmacije i dvije liječnice obiteljske medicine, a krajem siječnja očekuje se i dolazak ginekologa * Novost su i preventivni logopedski pregledi trogodišnjaka koji će s realizacijom početi u ovoj godini

Istarski domovi zdravlja, kao krovna ustanova buzetskog Doma zdravlja, te Grad Buzet zajedničkim su snagama zdravstvenu zaštitu i usluge koje pruža ova ustanova, posljednjih godina podignuli na zavidnu razinu, a poseban iskorak zabilježen je u protekloj godini. Naime, po završetku specijalizacije, u Domu zdravlja zaposleni su pedijatar, radiolog, stomatolog, tri magistra farmacije i dvije liječnice obiteljske medicine, a krajem siječnja očekuje se i dolazak ginekologa.

Ulaganje u opremu

- Posebno treba istaknuti da su svi ti liječnici redom Buzećani koji su se u rodni grad vratili po završetku fakulteta, odnosno specijalizacije i upravo ovdje nastavili graditi svoju karijeru, ističe dogradonačelnica Ana Pernić.

Uz njih, zahvaljujući financijskim sredstvima koje osigurava Grad Buzet kroz program zdravstvene zaštite građana, u Dom zdravlja dolaze i specijalisti internist i oftalmolog.

Redovno se ulaže i u samu opremu te uređenje prostorija Doma zdravlja. Tako su lani Istarski domovi zdravlja uredili ljekarnu, koja je ujedno i uvela cjelodnevno radno vrijeme u tjednu te produžila radno vrijeme subotom, čime se uvelike podigla razina usluge.

Upravo je pri kraju i prva faza uređenja postojećih prostora radiološke dijagnostike, a radovi na njihovoj dogradnji i uređenju nastavit će se i u ovoj godini. Za potrebe buzetskog Doma zdravlja, zajedničkim je financiranjem Istarskih domova zdravlja i Grada Buzeta nabavljen i novi ultrazvučni aparat.

Grad Buzet dugi niz godina osigurava proračunska sredstva za nadstandard u zdravstvu. Za sufinanciranje zdravstvenih usluga ove je godine predviđeno 375 tisuća kuna. Za sufinanciranje hitne medicinske pomoći od toga se izdvaja 74 tisuće kuna. Za dolazak specijalista internista 50 tisuća te specijalista oftalmologa 20 tisuća kuna. Usluga zdravstvene njege sufinancira se s 14.000 kuna, a još je toliko rezervirano za sufinanciranje privatne prakse fizikalne terapije i rehabilitacije. Lani je za nabavku ultrazvučnog aparata u gradskom proračunu bilo osigurano 85.000 kuna, a preostali dio od 65.000 kuna planiran je u ovogodišnjem proračunu.

Savjetovalište za prehranu

Dogradonačelnica posebno naglašava i izvrsnu suradnju Grada Buzeta i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Naime, u prošloj godini u Buzetu je otvoreno Savjetovalište za prehranu koje pruža besplatne usluge, individualna savjetovanja, analizu antropometrijskih parametara, analizu nutritivnog statusa, izradu individualnih planova prehrane, edukacije o prehrani, grupni rad s roditeljima, djecom, mladima i studentima i slično. Već je u prvoj godini svog rada u Buzetu, Savjetovalište pružilo značajan broj usluga i korisnici su iznimno zadovoljni. U ovogodišnjem gradskom proračunu za te namjene predviđeno je 16.850 kuna.

U suradnji s istarskim Zavodom za javno zdravstvo u Buzetu se, uz Pulu, Pazin, Labin, Poreč, Rovinj i Buje, uskoro otvara i Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje mladih koji će također interdisciplinarnim pristupom pružati besplatna savjetovanja, pomoć i podršku mladim Buzećanima nudeći im individualna savjetovanja. Savjetovat će mlade parove o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima te održavati edukativne i promotivne aktivnosti u zajednici. Zahvaljujući solidarnom modelu sufinanciranja Grad Buzet za ovo savjetovalište osigurava 6.000 kuna.

Natječaj za civilno društvo

Uz logopedske usluge, Gradsko savjetovalište Buzet organizira i individualna psihološka savjetovanja sa stručnjacima, programe prevencije i ranog otkrivanja bolesti, besplatne preventivne preglede građana, primjerice mamografiju i okultno krvarenje, potom besplatne edukacije, predavanja i radionice za građane na temu očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, edukativna predavanja za učenike osnovne i srednje škole. Organizira tečaj za trudnice, a prigodnim programima obilježava i važne datume: Mjesec borbe protiv ovisnosti, Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan šećerne bolesti i slično.

- U cilju poboljšanja zdravstvenog standarda naših sugrađana te veće dostupnosti zdravstvenih usluga, u Gradu Buzetu već se duži niz godina osiguravaju sredstva za tzv. zdravstveni nadstandard, čime prvenstveno želimo omogućiti Buzećanima da dio specijalističkih pregleda obavljaju u svom gradu kako ne bi trebali putovati u Rijeku, Pulu ili neke druge sredine. Posebno smo zahvalni Istarskim domovima zdravlja na čelu s dr. Antom Ivančićem, na velikom razumijevanju, trudu i ustrajnosti da zdravstvene usluge u buzetskom Domu zdravlja, kao i stručni kadar, dovede na ovu zavidnu razinu. Naravno tu trebamo pohvaliti i sve zaposlenike Doma zdravlja u Buzetu kao i voditelja ispostave dr. Elvisa Černeku, njihovo iznimno zalaganje, ali i želju da se kvaliteta zdravstvenih usluga u Buzetu podigne na višu razinu, a njihova dostupnost prilagodi samim korisnicima, kaže Pernić.

Vrlo važan segment u očuvanju zdravlja, a posebno u preventivnim aktivnostima, kaže Pernić, imaju i županijski Zavod za javno zdravstvo kroz Savjetovalište za prehranu te novouspostavljeno Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje mladih, kao i Gradsko savjetovalište za djecu, mlade i obitelj.

- Raduje nas što s obje institucije iznimno kvalitetno surađujemo i zajedno kreiramo besplatne programe za pomoć, podršku i rano sprječavanje bolesti naših sugrađana, izjavila je Pernić.

Upravo je otvoren i javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Buzet za 2020. godinu kojeg provode organizacije civilnog društva. U okviru prioritetnog područja Socijalna skrb i zaštita zdravlja predviđeno je 85.000 kuna za programe i projekte udruga koje između ostaloga provode i edukativne i preventivne aktivnosti vezane uz zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti. "Zajedničkim radom ustanova i udruga te suradnjom i podrškom lokalne zajednice, kao i koordinacijskim aktivnostima programa Buz@vita, zdravstvene usluge u Buzetu dostigle su iznimno visoku razinu kvalitete i prilagođene su potrebama naših sugrađana", ocijenila je Pernić.

Novost su preventivni logopedski pregledi trogodišnjaka

Sa 115 tisuća kuna Buzet sufinancira i rad Gradskog savjetovališta za djecu, mlade i obitelj koje djeluje pri Gradskom društvu Crvenog križa Buzet, a od rujna prošle godine na pola radnog vremena zapošljava i logopedinju. Osiguravanjem sredstava za zapošljavanje logopeda dodatno se poboljšala usluga besplatnih logopedskih tretmana za djecu, ali i odrasle koji iz zdravstvenih razloga trebaju logopedske usluge. Logopedski tretmani provode se u Dječjem vrtiću "Grdelin" za sve predškolce. Novost su i preventivni logopedski pregledi trogodišnjaka koji će s realizacijom početi u ovoj godini. Odvijat će se u popodnevnim satima u prostorijama Crvenog križa, a glavni cilj ovog programa je pravovremeno reagiranje i prevencija nastajanja komunikacijskih ili govorno jezičnih poteškoća, ranije uključivanje djeteta u logopedske tretmane i bolji ishod rehabilitacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum