vrijedan oko pet milijuna eura

Kulturni centar Palača Moretti u Buzetu kandidat je za novi EU projekt

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Novi EU projekt Kulturni centar Palača Moretti, vrijedan oko pet milijuna eura kandidirali su u Buzetu na poziv za dostavu projektnih prijedloga "Obnova javne kulturne infrastrukture", Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama, Europskog fonda za regionalni razvoj.

Reprezent kulturnih događanja

Clj projekta je unaprjeđenje javne kulturne infrastrukture kroz obnovu i opremanje Kulturnog centra Palača Moretti. Prijavitelj je Grad Buzet, a projektni partner Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda". Atraktivna, ali dijelom ruševna starogradska palača na tri etaže, rekonstruirala bi se i uredila kao interpretacijska i muzeološka cjelina. Obnovili bi se centralni ovalni dio i južno krilo dok bi u sjevernom dijelu ostalo trenutno stanje.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin kaže kako se nada da je prijava na natječaj, koncipiran na principu najbržeg prsta, bila uspješna.

- U aktualnom mandatu u stari grad Buzet uloženo je oko dva milijuna eura. Dio sredstava u obnovu palače Verzi, potom u rekonstrukciju i izgradnju dijela komunalne infrastrukture uključujući popločenje, potom u sanaciju starogradskih zidina, u zahvate na Baštionu, u crkvu sv. Jurja, zaštitnika Buzeta, u župnu crkvu sv. Marije Vele. Zaglavni kamen bila bi međutim sanacija Palače Moretti. Riječ je o investiciji za koju bi se 85 posto osiguralo iz europskih sredstava, ali je oko 750.000 eura teret Grada Buzeta. Za nas je to ogroman novac, ali time dobivamo jedan sadržaj, kulturni, povijesni, koji nadilazi granice Buzeta. Tim zahvatom dobivamo jednu cjelovitu obnovu starog grada Buzeta. Točno je da za neke stvari Grad nema novaca, da će neke stvari morati prodati, tu mislim na nekoliko zgrada, bolje rečeno ruševina, poput Karolinine kuće, potkrovlja, podruma..,, ali i osigurati kreditna sredstva. Molim također da i građani sami ulažu u nekretnine koje su sve redom bile nacionalizirane 1947. godine i koje su danas u vlasništvu novih stanara, kazao je Kajin.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Buzetski gradonačelnik uvjeren je da bi realizacija projekta Kulturnog centra Palače Moretti te predviđenih sadržaja Grad Buzet dodatno učinila reprezentom kulturnih događaja u Istri.

- Na području grada Buzeta negdje oko 700 do 800 ljudi angažirano je kroz kulturne udruge, sebe daju kulturi i kada bi mi uspjeli u svom naumu, a nije da su nam šanse male, to bi bila zahvala svim generacijama koje su kroz čuvanje svog "kaj" izričaja, očuvale identitet našeg grada i postojanja nas na ovim prostorima, poručio je Kajin.

Veseli, nadovezala se je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga, da je Buzet imao priliku kandidirati cjelovitu obnovu jednog tako zahtjevnog objekta, na što se čekalo od 2018. godine.

- Uvjet na natječaju bio je prijaviti kulturni centar što je zapravo odlična prilika da starogradska jezgra dobije sadržaj kakav joj je nužno potreban, a time ujedno i jedan novi motiv dolaska. Prilikom pripremanja dokumentacije za prijavu na ovaj javni poziv, uspostavili smo suradnju i s gospodarstvom, s udrugama i ustanovama, ispitujući mogućnosti korištenja ovakvoga objekta. Ovime bi naša starogradska jezgra dobila ne samo jedan reprezentativni kulturni centar, nego i objekt koji bi na jedan adekvatan način pričao priču o starogradskoj jezgri. Dokumentacija za obnovu palače Moretti, kao centra starih zanata, pripremljena je prije nekoliko godina u sklopu projekta KulTourSpirit gdje je Grad Buzet bio jedan od projektnih partnera, a sada je prilagođena novom natječaju. U komunikaciji s konzervatorskim odjelom i predstavnicima struke, s obzirom na značaj objekta i njegovu reprezentativnost, došli smo do spoznaje da je za jednu takvu klasicističku palaču trebalo naći reprezentativniji sadržaj. Stoga se pristupilo izmjeni dokumentacije kako bi dobili, pogotovo reprezentativnu ovalnu dvoranu za razna događanja, istaknula je Grah Ciliga.

Vlasništvo trgovačke obitelji

Matija Nežić iz Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", gradske ustanove koja je uz Grad Buzet projektni partner, kazao je kako je sklop palače Moretti zaista jedan od najreprezentativnijih i arhitektonski zanimljivih ne samo za nivou Buzeta i Istre već i šire, a koji se ističe u vizuri grada.

- Palača je u jednoj svojoj fazi obuhvatila staru kulu i u tom segmentu dobila jedan ovalni centralni tlocrt. To je bio dosta velik projekt koji, na žalost, nikada nije bio dovršen. Vezuje se uz vlasništvo obitelji Moretti, trgovačke obitelji koja se je u Buzet preselila iz Venecije. Brojne priče vezane uz tu obitelj istražio je pokojni Miroslav Bertoša i koje će, obnovi li se palača, naći prostor gdje će se adekvatno prezentirati i pokazati kako je Buzet u tom Mletačkom razdoblju bio zaista izuzetno živahno i urbano središte, naglasio je Nežić.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Elena Grah Ciliga, Matija Nežić i Damir Kajin (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Palača Moretti prepoznata je i tijekom istraživanja koje je u Buzetu proveo Institut za povijest umjetnosti i tada su pokrenute inicijative njezine fazne obnove no uspjelo se tek staviti pod krov centralni ovalni dio koji je prije toga bio ruševno dvorište. Prođe li ovaj projekt na natječaju, palača Moretti koja nikada nije bila u cijelosti dovršena, mogla bi konačno zaživjeti i ispričati priču o Buzetu na suvremeni način uz pomoć multimedije i kroz povijesne likove koji su za Buzet bili važni. Od kanonika Petra Flega koji je 1646. godine napisao jedno opširno izvješće o Buzetu i njegovoj važnosti i povijesti, običajima i legendama, do slučaja Menenghine Moretti i markiza Giulia Gravisija, i ostalih obitelji koje su živjele u Buzetu.

Projektom Kulturnog centra, u podrumu je predviđen ugostiteljski objekt s lokalnim proizvodima. U prizemlju bi se, uz ulazni koridor, uredila info zona sa suvenirnicom gdje bi posjetitelji dobili osnovne informacije o sadržaju kulturnog centra kao i informacije o ostalim obližnjim kulturnim kapacitetima na širem gradskom području. Uz to, uredila bi se prostorija polivalentne funkcionalnosti, primarno za povremene, gostujuće izložbe, no sekundarno, prostor će se opremiti i interaktivnom multimedijalnom opremom koja će omogućiti i njegovo korištenje za razna predavanja za manje grupe sudionika, manja glazbena događanja primjerena prostoru, edukaciju i slična događanja.

Zaštićen pojedinačni spomenik kulture

Dio prostora prizemlja i prvog kata rezerviran je za interpretaciju povijesti Buzeta. Od povijesti fortifikacijskog sustava, Buzeta iz vremena Petra Flega, uspostave i funkcije Rašporskog kapetanata, specifične ljubavne priče između Menenghine Moretti i markiza Giulia Gravisija, koja je nesretno završila, do Subotine po starinski.

Na katu je velika ovalna polivalentna dvorana s klavirom, prostor primarno za glazbena događanja, manje kazališne predstave, kino projekcije, no sekundarno prostor će se opremiti multimedijalnom opremom koja će omogućiti i njegovo korištenje u svrhu održavanja raznih predavanja za veće grupe sudionika, edukacija i sličnih događanja koja zahtijevaju ovakav prostorni kapacitet.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Prostor potkrovlja postao bi multifunkcionalan, uredsko-skladišni prostor, ali i prostor koji će po potrebi poslužiti za smještaj gostujućih umjetnika, odnosno kao garderobni prostor za pripremu izvođača.

Trenutno se obnavlja ruševni zid vrta Palače Moretti za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu. Riječ je o starogradskoj palači koja je zaštićena kao pojedinačni spomenik kulture u registru dobara Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom