tz općine medulin

Za Medulin Rivieru 2023. jednako uspješna kao rekordna 2022.: Gotovo pola milijuna turista ostvarilo 2,8 milijuna noćenja

| Autor: Marina VUKŠIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Medulin Rivieru lani je posjetilo 449.043 gostiju, gotovo jednako kao i rekordne 2022. Najviše turista bilo je iz Njemačke (28,17%), zatim iz Austrije (14,41%), Slovenije (11,98%), Italije (9,94%) i Hrvatske (5,34%).

Ostvareno je 2.838.673 noćenja, što je za oko tri posto manje nego 2022., a za 2,64 posto više nego u 2019. koja je, zbog otvorenosti konkurentskih tržišta i zrakoplovnih linija, referentnija za usporedbu s 2023.

Uređene lokalne znamenitosti

Što se tiče Turističke zajednice općine Medulin, lani je ostvareno 1.873.046 eura prihoda, a rashodi su iznosili 1.636.117 eura. Glavnina proračuna bila je usmjerena na razvoj turističkih proizvoda i destinacijski menadžment.

Naime, u suradnji s Općinom Medulin radilo na projektiranju sportske i turističke infrastrukture, poput nužno potrebnih biciklističkih staza i šetnica.

Realizirani su projekti čija je svrha bila podizanje kvalitete i uređenja mjesta. Uređene su lokalne znamenitosti - okoliš i pročelje crkve Sv. Agneze u Medulinu, ambijentalno je osvijetljena Crkve Sv. Nikole u Pješčanoj Uvali, postavljani foto pointi s nazivom branda i interpretacijske ploče. U suradnji s Općinom Medulin i Willim turistom obnovljena je umjetna trava na igralištu u Banjolama, koje se sada, osim za potrebe nogometnog kluba, koristi i za pripreme sportaša čime je povećan broj noćenja van sezone.

Organizacija kvalitetnih turističkih događanja bila je u fokusu aktivnosti Turističke zajednice općine Medulin. U kamenolomu Cave Romane prvi put je, osim odlično posjećenih Rocks & Stars festivala i BSH, održan jedan globalno prepoznatljiv glazbeni festival Gates of Agartha čije su svjetske mega-zvijezde privukle više od sedam tisuća posjetitelja iz vipe od 50 zemalja te je kao takav proglašen za najbolji novi regionalni festival od platforme Ambasador.

U cilju valorizacije arheološkog parka Vižula, održan je niz kvalitetnih kulturnih sadržaja poput koncerta pozdrav ljetu – Sunset Edition Ane Rucner, Vikenda antike s radionicama i borbama gladijatora te vođenih obilazaka. Tijekom godine organizirano je i sufinancirano preko 200 manifestacija poput Hook&Cook Festivala, Adventure u Medulinu, Brudet Kupa, Fešte od raki, Kalamarijade i Big game fishinga, ribarskih, klapskih, rock večeri.

Rockabilly festival i sport

Održani su dosad najposjećeniji Rockabilly festival i Klape u Portiću. Tiskana je monografija "Vještina ribarenja – umijeće življenja" u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak i PUČ-om Pomer, čime je dovršen europski projekt Fisherman Tales.

Od sportskih događanja, u suradnji s Arena Hospitality groupom održani su nogometni turniri na kojima su, među ostalima nastupali klubovi Prtve HNL, ali i mlađi uzrasti RB Salzburga, Udinesea, Genka, Glasgow Rangersa, PAOK-a i drugi.

Trčale su se atletske utrke Medulin Riviera i KLC, vozila biciklistička utrka Kamenjak Rocky Trails i jedrila regata Clivo Sailing Cup.

Realizirane su i aktivnosti u suradnji s turističkim zajednicama klastera južne Istre poput projekta Camino za razvoj vjerskog turizma i Access koji je usmjeren na prilagodbu smještajnih kapaciteta i informativnih materijala za osobe s tjelesnim invaliditetom.

Najbrojniji turisti

Njemačka (28,17%)

Austrija (14,41%)

Slovenija (11,98%)

Italija (9,94%)

domaći (5,34%)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum