KLASTER SJEVEROZAPADNE ISTRE

U Umagu i Novigradu turizam se polako vraća u normalu U KAMPOVIMA 153 POSTO VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Novigrad (Snimila: Sanja Bosnić)

Novigrad (Snimila: Sanja Bosnić)


- Nemojte napisati da je turistička sezona odlična već da smo objektivno zadovoljni s obzirom na sve dosadašnje okolnosti i situaciju na konkurentnim tržištima, kazuje nam Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Umaga.

Nakon prvih šest mjeseci turističke sezone razgovarali smo o turističkom prometu za navedeno razdoblje s Popovićem i direktoricom Turističke zajednice Novigrada, Vesnom Ferenac, iz dva vodeća turistička središta Klastera Sjeverozapadne Istre.

Iznad očekivanja

- Umag je od 1. siječnja do 30. lipnja zabilježio 65.000 dolazaka, odnosno 51 posto više nego lani, a noćenja 308 tisuća što je 63 posto više nego u istom razdoblju 2020. i što je više od očekivanog u ovako izazovnoj i nepredvidivoj godini. Razloga za optimizam daje novi porast noćenja od 42 posto u prvom vikendu mjeseca srpnja, veli Popović i ističe da najveći rast u odnosu na proteklu godinu bilježe kampovi, čak 153 posto, pa hoteli 103 posto, a na trećem je mjestu privatni smještaj sa 65 posto noćenja. Zanimljivo je da je došlo do pada gostiju u nekomercijalnom smještaju i to za 27 posto, a poznato je da se tu radi o vlasnicima nekretnina u najvećem broju slovenskim državljanima.

Slična je situacija i u susjednom Novigradu gdje su također slovenski državljani vlasnici brojnih stanova-apartmana, a zabilježeno je da ih je u prvih šest mjeseci boravilo tek 9 posto, istaknula je Ferenac podsjetivši na prošlogodišnji fenomen kada je Vlada Republike Slovenije tražila od svojih državljana na graničnim prijelazima potvrdu o boravku u svojoj nekretnini. Sada se znatno smanjio broj prijavljenih, jer odluka nije više na snazi, ali i ovi malobrojni stvaraju gužve pred Turističkom zajednicom za prijavu, iako oni to mogu sami učiniti iz vlastitog doma putem sustava eVisitor.

Isti problem se ove godine u Novigradu dešava i sa nautičarima.

- Naime, od kada je ukinuta mogućnost plaćanja turističke pristojbe nautičara – vlasnika plovila - u Lučkim kapetanijama i ispostavama, jer je od početka travnja ove godine to moguće napraviti samo putem interneta, velik broj nautičara traži našu pomoć kod prijave i plaćanja. Nemaju svi pristup internetu ili im jednostavno kartica ne prolazi, tako da je posljednjih mjesec dana gužva pred TIC-om. Stoga turisti koji traže informacije o našoj destinaciji teško dolaze do nas i to je trebalo riješiti na drugi način, jer je oboma oduzeto dragocjeno vrijeme, prvenstveno jahtašima koji su mogli više uživati u blagodatima naše sredine, negoduje Ferenac.

Izuzev tih dnevnih poteškoća, Ferenac je također, poput kolege iz Klastera općenito zadovoljna šestomjesečnim turističkim prometom.

Više noćenja

U tom je razdoblju zabilježeno 36.700 dolazaka ili 27% više nego lani i 161.500 noćenja što je vrlo dobrih 40% više.

- Međutim, uspoređujući podatke s rekordnom 2019. godinom, trenutno smo tek na 50% tadašnjeg prometa, dodaje Ferenac, ali vjeruje da će taj postotak biti u konačnici manji jer tek završava nastava u Austriji i Njemačkoj, pa bi obitelji trebale krenuti na godišnji odmor, a Novigrad je prepoznat na turističkoj mapi kao obiteljsko odredište. Glede gostiju i njihove brojnosti, zanimljivo je da u Umagu i Novigradu prva tri mjesta zauzimaju turisti iz Slovenije, Njemačke i Austrije, a Popovića i Ferenac osobito raduje porast domaćih gostiju čiji su se dolasci u odnosu na lani udvostručili. U Novigradu je zabilježen osjetan pad gostiju iz Italije, a u Umagu iz Nizozemske. 

Manji eventi

- Sudeći prema dosadašnjim pokazateljima i bukingu koji iz dana u dan raste, s optimizmom gledamo na ostatak sezone, ali ključan je faktor da se nastavimo pridržavati mjera opreza jer smo u okruženju jedna od rijetkih zelenih zona, što nas motivira. Pripremili smo u srpnju i lagani povratak na zabavnu i koncertnu scenu. Nekoliko manjih evenata poput Uličnih čarobnjaka za djecu, Hommage to Boško Petrović i druge priredbe promenadnog karaktera. Osmišljeno je kao glazbena kulisa koja će šetačima bez obaveznog praćenja priredbe i okupljanja tj. grupiranja obogatiti ljepotom glazbe večernji boravak u gradu, ali uz odgovorno ponašanje prisutnih, upozorava Ferenac, a tako planiraju i za ostatak sezone.

Popović nas pak upoznaje da je u Umagu na repertoaru planiran veći broj koncerta i ostalih priredbi, ali srpanj će nakon jednogodišnje stanke najviše obilježiti 31. izdanje ATP –a Plava Laguna Croatia Opena.

Program počinje u subotu, 17. srpnja, a osim tenskih mečeva do 24. srpnja uz stadion će se odvijati glazbeni program u kojem će nastupiti Oldies RnB&Hip Hop MashUp, Abba Tribute Band, grupa Febra, Cubismo, Neno Belan i Fiumensi, svjetski poznata violončelistica Ana Rucner, Detour i Disco & Funk Classics. Grad Umag je na brojnim javnim mjestima efektno oglasio nadolazeći svjetski sportski event.

- U uvjetima pandemije ipak je sljedbenicima tenisa omogućena i zabava uz popularne glazbenike, ali odgovorno vodeći računa o zdravlju svih sudionika i poštujući sve epidemiološke mjere, ističe Popović te upozorava da su iz Izvršnog odbora Plava Laguna Croatia Opena Umag omogućili dolazak na koncerte uz predočenje COVID potvrde ili testiranje brzim antigenskim testom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom