u kratkom roku realizirana dva kapitalna projekta u labinu

Oni koji kritiziraju cijenu Doma za starije trebaju se više pozabaviti ovom temom

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Nakon aktualnog sata, posljednja sjednica labinskog gradskog vijeća počela je polaganjem prisege novog vijećnika s liste IDS-ISU Deana Nestorovića koji će u vijeću zamijeniti Piera Glavičića s iste liste, koji je zbog osobnih razloga svoj mandat stavio u mirovanje. Žaljenje zbog odlaska Piera Glavičića izrazili su vijećnici Mladen Bastijanić (Demokrati) i Rasim Halilović Bošnjak sa liste IDS-ISU.

Bastijanić, koji je ponovio kako je 20 točaka dnevnog reda previše što utječe na kvalitetu proučavanja materijala i raspravu, rekao je da je Piero Glavičić bio mlad i kvalitetan vijećnik. Halilović je dodao da je razlog možda u tome što se sjednice održavaju prijepodne u radno vrijeme, a ne poslijepodne, ali se složio s velikim dnevnim redom jer se onda sjednice ne održavaju svaki mjesec, što traži još veći angažman vijećnika.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Vijeće je usvojilo izvješće o stanju sustava civilne zaštite te godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Labina što je obrazložio Denis Stipanov, voditelj županijske službe civilne zaštite. Stipanov je naglasio važnost edukacije, vježbi te kako je plan napravljen na temelju planova operativnih snaga u sustavu CZ. Donesen je i akcijski Plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama-SECAP, a usvojeno je i izvješće o poslovanju Komunalnog poduzeća 1. Maj Labin kojeg je podnio direktor Dorijano Bažon. Podnoseći izvješće za posljednjih šest mjeseci prošle godine, gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je sve važne projekte, no posebno je istaknuo dva koja su realizirana u tom razdoblju, a iščekivani su desetljećima.

"Zahvalio bih prije svega Gradskom vijeću bez kojeg se projekti sigurno ne bi mogli realizirati. S ponosom možemo reći da se izgradnjom Doma za starije i nogometnog igrališta na Vinežu u proteklih šest mjeseci radi o dva kapitalna projekta realizirana u tako kratkom roku što je inače bio slučaj da se jedan realizira možda svakih dvadesetak godina. Financijski put oba projekta bio je težak, ali ispravan i uz sufinanciranja od strane Hrvatskog nogometnog saveza, ministarstva sporta te proračuna za stadion, kao i županije i Grada za Dom za starije i to je sigurno pravi put kako realizirati ovakve strateške i financijski zahtjevne projekte. Oni koji kritiziraju cijenu Doma za starije trebaju se više pozabaviti ovom temom te istražiti kakve su cijene sa subvencijama Grada Labina koje tada iznose od 650 do 950 eura za najteže slučajeve. Usluga je sigurno na najvišoj mogućoj razini i cijena nije ni približna napisima kako je to najskuplja ustanova toga tipa u Hrvatskoj", rekao je Glavičić te istaknuo još jedan važan projekt koji se zna preispitivati, a to je dovršetak Spomen prostora rudaru koji sada krasi centar Labina na način kako su ga zamislili njegovi autori prije 40 godina.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

"Brigom o našoj prošlosti cijenimo sebe, vrijeme je da to počnemo raditi kako treba. Ovo nije projekt koji će donijeti prihode u proračun i koji će ostvarivati financijsku dobit, ali je nešto što smo ostali dužni četrdeset godina. Jeste li se ikad zapitali koliko vrijedi labinsko groblje i svaki spomenik na istome. Spomen prostor rudaru mjesto je kojim vraćamo čovječnost i plaćamo dug sa 40 godina zakašnjenja. Sigurno u nekim stvarima možemo i bolje, ali ovo što se dešava posljednje vrijeme u Labinu nije se dešavalo desetljećima i budite ponosni na to", zaključio je gradonačelnik Glavičić koji je u svom izlaganju spomenuo i brojne druge projekte, a posebno i rješenje nove trase obilaska starogradske jezgre, odnosno konačnog rješenja prestanka korištenja Starog grada za promet teških vozila. Rasim Halilović čestitao je i zahvalio Glavičiću na tim projektima, a Mladen Bastijanić je rekao da neće podržati izvješće zbog nedovoljne brige i zaštite kulturno-povijesne baštine te jer na gradsko vijeće nije stavljena tema o odvodnji.

Tanja Pejić složila se sa svim projektima, ali je istaknula loše stanje ceste na usponu za stari grad koja je obnovljena prije sedam godina. Na vijeću je donesena i izmjena odluke o socijalnoj skrbi kojom su definirani i potvrđeni uvjeti subvencioniranja smještaja u Dom za starije osobe Labin za građane Labina te sufinanciranje smještaja u predškolskim ustanovama, odnosno privatnim ustanovama ili obrtima za čuvanje djece čiji su roditelji deficitarni kadar u zdravstvu.

Odabrani su i novi članovi Savjeta mladih Grada Labina te donesene četiri odluke za davanje dozvala, odnosno izbor najboljih ponuditelja za obavljanje određenih djelatnosti na lokacijama pomorskog dobra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini