malde antifašistice

Održana komemoracija za Mariju Medica i Linu Zacchigna: Žrtva predstavlja tužnu sudbinu sviju onih koji su se usprotivili teroru

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Grad Umag)

(Foto Grad Umag)


U Brutiji, na mjestu gdje su prije točno 80 godina život izgubile mlade i hrabre Marija Medica i Lina Zacchigna u srijedu, 27. ožujka, na novoobnovljenom spomeniku, brojni su građani odali počast umaškim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ "Galileo Galilei" Umag te Grada Umaga, prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese sa suradnicima, kao i gradski vijećnici, članovi udruga antifašističkih boraca iz Istre i Slovenije te učenici umaških osnovnih škola koji su ovim povodom tradicionalno izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

(Foto Grad Umag)(Foto Grad Umag)

Gradonačelnik Vili Bassanese u svojem je obraćanju govorio o značaju žrtve Marije i Line 1944. godine, koje predstavljaju simbol borbe za slobodu i ideale.

"Žrtva dviju mladih djevojaka, dviju golubica, predstavlja tužnu sudbinu sviju onih koji su se hrabro, svim svojim snagama, usprotivili teroru i okupaciji u vrijeme rata i nacifašizma, a tu slobodu nisu doživjeli. Umaština kao i cijela Istra, doživjele su okrutan rat i u spomen i zahvalu prema toj antifašističkoj borbi i obrani svoje slobode danas je ostao snažan osjećaj ponosa kojeg svi mi moramo čuvati i prenašati budućim generacijama.

(Foto Grad Umag)(Foto Grad Umag)

Stoga je Grad Umag obnovio ovaj spomenik Mariji i Lini, spomenik koji simbolizira borbu protiv antifašizma i borbu za slobodu. U meni se budi neopisivi osjećaj časti i ponosa što se svake godine okupljamo ne bi li zajedno odali počast našim djevojkama koje su simbol za hrabrost, ustrajnosti i odanost.

One su autorice naše povijesti i scenaristice naših današnjih života i slobode te im stoga vječno hvala" naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum