pod čerepnjon na Ugnjišće u Mužinima

Održana tradicionalna fešta posvećena pinci: Zdenka Jakus ispekla megapincu tešku 41 kilogram

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)


Na Cvjetnicu ili Uličnicu, u Mužinima kod Žminja, jedanesti put održana je preduskrsna manifestacija »Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće«, tradicionalna fešta posvećena istrijanskoj pinci koja se priprema na poseban način i peče pod čerepnjon na ognjišću.

Rekord ipak nije oboren

Domaćice su pokazale kako se nekad mijesila i pekla pinca, izložile su pince, uskrsne kolače, piturana jaja, održan je turnir u pičenju jaja, otvorena mala butiega vazmene hrane, pince, jaja, špalete, mladog luka.., i sve to uz domaću besedu i kanat.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Uoči uskrsnog razdoblja, ujedno početka turističke predsezone na Poluotoku, Žminj je među prvima otvorio svoja vrata posjetiteljima pozivom na istrijansku pincu. Na istarskoj fešti od pince najveću pincu, tešku 41 kilogram, ispekla je Zdenka Jakus.

- Jako sam zadovoljna, važno je da je pečena, kazala je Jakus.

Megapinca se pekla gotovo dvanaest sati na ognjišću u Zdenkinom rodnom selu Damijanići, kod brata Milana i kunjade Ane.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istr

Uz megapincu, nafešti u Mužinima bilo je i puno manjih, a članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrali su najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje. Svoj doprinos manifestaciji koja promovira i revitalizira običaje vezane uz tradicionalnu žminjsku i istarsku uskrsnu kuhinju, dali su i političari koji su ozbiljno zasukali rukave i okušali se u izradi pince, saborski zastupnik Emil Daus, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, načelnik općine Žminj Željko Plavčić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, koji redovito posjećuje i podržava sve žminjske manifestacije.

Žminjski načelnik Plavčić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje manifestacije »Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće« na novoj lokaciji u Mužinima privuklo brojne posjetitelje.

- Izuzetno sam zadovoljan velikom posjećenošću manifestacije. Posjetiteljima je u fokusu vidjeti kako su naši stariji radili, naše užance, običaje, a i opskrbiti se za nadolazeći blagdan Uskrsa, izjavio je Plavčić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Cilj je promovirati vazmeni doručak i vazmene običaje, kazao je ispred organizacijskog odbora, inicijator manifestacije Mirando Mužina, zahvalivši se brojnim suradnicima na njihovom trudu.

Svi koji su se u nedjelju uputili u Mužine mogli su vidjeti, ali i kušati što se nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložile su pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja. Zdenka Jakus, Kristina Radetić Bertetić i Sara Mužina kraj ugnjišća pokazale su kako se nekad mijesila i pekla pinca, a rado su dijelile svoje recepte.

OPG-ovci na vazmenom samnju

U nedjeljnom programu sudjelovali su među ostalima Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja, Žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić. Za dobar štimung bili su zaduženi Duo Magnolija i Serđo Valić, dok su program vodili Jelena Vitasović i Mirando Mužina. Održan je i tradicionalni turnir u pičenju jaja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Na vazmenon samnju brojni su lokalni OPG-ovi predstavili svoje raznovrsne proizvode: kobasice, pancetu, špaletu, pince, kolače, šparuge, jaja, domaće žestice i ostala pića. U gastro ponudi prevladavali su špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama i prigodne slastice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum