PIŠE LARA BAGAR

Zimnica

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U gradu gužva. Na plaži gužva. U prometu gužva. Ljudi skoro pa kao te nikada bolje 2019. Godina lagano baca kao na onu prije nego što je korona uništila život. Pamtimo usamljeno mršavo ljeto 2020. Bilo je to ljeto samo za nas. Luksuz plaža samo za sebe i ljeto bez gužvi koje u ovim krajevima nije ljeto. Jer ljeto jednako turisti. Turisti jednako apartmani. Apartmani jednako zarada ili prezimljavanje.

I onda se dogodilo čudno ljeto 2021. u Hrvatskoj. Turista kao u priči. Bingo! Događaja manje, ali i to je puno, kako je moglo biti i kako će biti. Opet bingo! I zato treba upijati - ljude, događaje, strane jezike, gužve i pohraniti ih u imaginarnu teglicu kao zimnicu. Jer za mjesec dana, kada Pula postane sablasno prazna treba otvoriti teglicu pa guštati prvo s prstom, a kasnije i na žličicu jedan događaj, poznanstva, izložbe, koncerte. Recept je to da se prezimi. Baš kao i zimnica. Suhe smokve u siječnju, ukiseljene paprike za Novu godinu, slatko od dunja za Dan mrtvih. Tako i s uspomenama.

Kada se budemo šetali sablasnom Prvomajskom, falit će nam ove gužve i znojni gosti koji nas toliko nerviraju. Žalit ćemo za krcatim Titovim parkom. Zato sada ne treba propustiti ništa. Valja sve isprobati i otkriti neke nove okuse. Jer zima će biti jako duga, posebice ako, kako kažu, bude još jedna pandemijska. Jeste li pripremili teglice? Ako niste, još uvijek stignete. I konzervirajte. Da se ne pokvari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini