Gradska štorija

Zašto su Barake - barake?


Porijekla nekih naziva gradskih četvrti imaju za sobom zanimljivu priču, punu anegdota, a neka potpuno jednostavnu i predvidljivu povijest.

Zašto se barake zovu barake kada su to, kako veli pjesma, "kuće od kamena". Svojevremeno je pulski arhitekt dr. Attilio Krizmanić rekao da se taj toponim javlja od sredine XIX. stoljeća i označava skupinu prvih modernih stambenih zgrada u gradskoj četvrti Svetog Polikarpa. Tada se taj predio zvao Arbeiter u. Unterofficiers Baraken.

Prije nego što je Barakama vraćen originalni naziv, taj se dio zvao Tvornička ulica (1952.), Ulica Mario Lussi (1948.), Via Nino Bixio (1918.) i Via Wullersdorf (1912.). Iako barake nisu u biti barake, nego velike kamene kuće, ipak su bile i ostale u povijesti zabilježene upravo kao - barake.

Palazzine (s talijanskog palazzi - palače, odnosno prilagodba toga naziva), se odnose na skupinu od nekoliko časničkih austrijskih višestambenih zgrada (Officiers Pavillions) podignutih između 1856. i 1875. u okružju Mornaričkog parka u gradskoj četvrti Svetoga Polikarpa. Tri su zgrade srušene u ratnim razaranjima između 1944. i 45. godine.

Ulica se ranije zvala Via Massimiliano (1912.), zatim od 1918. do 1948. Via Enrico Totti te potom od 1948. do 1992. Ulica Sutjeska, da bi joj potom ponovno bio vraćen originalni toponim.

Malo dalje je i ulica sv. Polikarpa, za koju je dr. Attilio Krizmanić kazao da je istoimena crkva zabilježena na katastarskoj mapi 1820. godine, iako neki izvori vele da je starija. Nalazila se na cesti ispod sjeveroistočnog ugla Mornaričkog parka i obližnje Palazzine, a po njoj je 1860. godine dobila ime i gradska četvrt jugozapadno od Arsenala.

Prije je taj kvart bio dio Bulevara Borisa Kidriča, ranije Bulevar Oslobođenja, a još ranije Bulevar Crvene Armije. U stradariju je i podatak da se to nekada zvalo Viale V. Novembre i Via di Circomvallazione. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of