PIŠE VANESA BEGIĆ

Žetoni, kartice, bus-harmonika

(Foto Facebook Puljani, grad i neka prohujala vremena)

(Foto Facebook Puljani, grad i neka prohujala vremena)


Dan-danas je ponovno aktualna, poradi nekoliko prijedloga i studija, priča o mogućem pokretanju tramvaja u Puli, odnosno uvođenju ovog prometnog sredstva u pulskom gradskom prometu.

Hoće li ikada do toga doći i na kakav će odjek naići kod publike, za sada je teško reći, no mnogima se ta priča o tramvaju čini vrlo zanimljivom.

Oni koji su se bavili proučavanjem ovog prijevoznog sredstva kroz povijest vele da je tramvajska linija broj 1 išla od Mornaričkog kupališta koje je bilo ispod Baraka, gdje je danas tvornica cementa, pa do Mornaričke crkve, Arsenala, Rive, hotela Riviera pa sve do željezničkog kolodvora. I danas, doduše s drukčije polazne točke, vozi autobusna linija broj jedan - kreće s autobusnog kolodvora i vozi do Stoje i vraća se put autobusnog kolodvora, a nekada je, dosta godina unazad, vozila i do hotela Riviera.

Pula ima bogatu povijest i što se prometa tiče, i bilo bi lijepo negdje izložiti i predstaviti taj dio povijesti. Dok o tramvaju još postoje izložbe, publikacije, nema puno toga o autobusnom prometu, najviše je materijala objavljeno u raznim Facebook grupama o pulskoj povijesti.

A bilo je tu, i to ne prije sto godina, autobusa čiju smo kartu, vožnju, plaćali žetonima, potom onim tankim karticama koje je trebalo paziti da se ne saviju, zatim onih duplih autobusa, poput "harmonike", nezamislivih današnjim mladim generacijama…

Vanesa BEGIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom