PIŠE VANESA BEGIĆ

Jutarnja nastava

(Arhiv Glasa Istre)

(Arhiv Glasa Istre)


Ovih je dana osvanula vijest o dislociranju dijela učenika iz matične zgrade Osnovne škole Kaštanjer u prostore Pučkog otvorenog učilišta da bi svi učenici mogli pohađati nastavu ujutro, što je dočekano s velikim zadovoljstvom učenika, učitelja i roditelja.

Uz vijesti o nadogradnji škole te traženju rješenja kako bi i Osnovna škola Šijana stekla uvjete za rad samo u jutarnjoj smjeni, izgleda da će, reći će mnogi napokon, sve pulske osnovne škole imati nastavu samo u jutarnjoj, prvoj smjeni.

Osamdesetih godina gotovo su sve pulske osnovne škole, barem u nekom razdoblju, imale nastavu ujutro i poslijepodne, i to ponegdje i za učenike viših razreda, ne samo za one od prvog do četvrtog.

Bilo je razdoblja kada se nastava odvijala i u tri smjene: prisjetimo se samo kada se obnavljala Osnovna škola Stoja, tadašnji "Vladimir Gortan" pa su učenici te škole neko vrijeme pohađali nastavu u OŠ Veruda, gdje je u pojedinim razdobljima nastava bila i u tri smjene. Neko je vrijeme ova škola imala dislocirani boravak u prostorima sadašnjeg Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

Osnovna škola Šijana godinama je imala i dislociranu zgradu, Malu školu, također u kvartu, koju su pohađali učenici nižih razreda. Nekad su se slobodne aktivnosti, u istoj mjeri, održavale i ujutro i poslijepodne, no bilo je tada, doduše, neusporedivo više učenika: u nekim ustanovama i više od stotinu prvašića pa je cijeli sustav školskih i izvanškolskih aktivnosti bio skroz drukčiji.

No, sada po razredima ima manje učenika, podignut je standard, više je pomagala, a smjena, uglavnom, jedna. No, jesu li današnji učenici, a i učitelji, sretniji negoli oni od prije tridesetak godina? O tome bi se dalo raspravljati uz mnoge, zasigurno i kontradiktorne teze.

Vanesa BEGIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini