PIŠE Duška PALIBRK

Žedni grad

(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


"Ne možemo dovesti vodu, ali možemo pokloniti špinu, koja je ujedno i simbol života", rekao je Siegfried Nagl, tadašnji gradonačelnik Graza, kada je početkom 2012. godine proglasio otvorenim Vodeni stup u Puli, a gdje drugdje nego u Parku grada Graza.

Na svečanu inauguraciju došli su svečano odjeveni političari iz dva grada-pobratima koja su slavila 40 godina suradnje, osnovci iz Pule i Graza su izveli zajedničku predstavu, tadašnji pulski gradonačelnik zahvalio se na lijepom poklonu i - potekla je živa voda.

Pitka voda iz javne špine civilizacijski je doseg i lijepa je to gesta prijatelja iz Austrije. Normalno da su svi bili veseli. Nije, međutim, prošlo ni dva mjeseca a ova gradska česma ostala je bez špine. Od Vodenog stupa ostao je samo stup. Vandali? Možda ipak gradski komunalci, kada je netko u upravi grada domaćina shvatio da su prijatelji iz Austrije darivali "izvor" vode, ali ne i odvod. Naime, nova javna špina natakarena je uz asfaltiranu pješačku stazu, a asfalt ne upija vodu pa je trebalo iskopati šaht i spojiti ga na javnu odvodnju. Možda je bilo jednostavnije skinuti slavinu.

Kada je nakon koju godinu konačno iskopan i odvod i vraćena slavina, sušu bi svako-toliko zamijenila poplava. Ispred "Špine prijateljstva", jer tako se to zove, ustalila bi se velika lokva. Krasno pojilište za pse, leptire i pčele, golubove, galebove i druge gradske ptice, ali ljudi nisu mogli prići pitkoj vodi a da ne zagaze u duboko. Otkud ta voda? Izmjenjivali su se razlozi: ili bi se špina pokvarila pa bi voda nekontrolirano istjecala, ili bi se začepio šaht ispred nje, ili bi nešto zakazalo u sustavu za navodnjavanje u parku…

Neki dan ovdje su svoje "višekratne" bočice za vodu punile aktivistice Zelene Istre, zalažući se za vodu bez ambalaže i grad s javnim česmama. Dakle, Špina prijateljstva radi. Susjedi kažu da zadnjih godina radi, ali samo - ljeti. Zvat ćemo je Turistička špina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum