PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Zahod u nuždi

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Japanci su odavno izgradili autocestu, a Kinezi Pelješki most. Samo je zahod na Giardinima od par kvadrata u križ zapeo u vremenskoj kapsuli, bestežinskom stanju, ni na nebu, ni na zemlji. Prvo su konzervatori zadali uvjete da bi se, godinu dana kasnije, ispostavilo da nitko ne želi obnoviti zahod u centru grada.

Nužno je obnoviti nužnik. Iako nuždu ne zanimaju ni konzervatori, ni građevinari. Javnih zahoda u turističkoj sezoni opet fali. Doduše, na popisu Grada ih je 10. Plus četiri stara talijanska pisoara, originalno izgrađena za muškarce, ali je jedan, onaj kod Veslačkog kluba, ipak preuređen i za potrebe žena. Iako i žene u nuždi mogu posegnuti i za muškim WC-om.

Elem, prosječnom građaninu, pa i gradskom vijećniku Igoru Belasu, ipak nije jasno zbog čega se javni zahod od par tričavih kvadrata na Giardinima obnavlja već godinu dana. Sada već dvije. Ljudi grade autoceste, mostove, kineske zidove, a nužna stvar u Puli pala je a da nije ni pokrenuta.

Je li posrijedi puka nezainteresiranost građevinara ili su pak zahtjevi konzervatora toliko oštri da im nitko ne može udovoljiti? Ipak je to tek nekoliko, doduše kompliciranih, kvadrata. Nije to Bandićev zahod od 11.000 eura po četvornom metru.

Turistima u nuždi koji se zateknu na Korzu, dakle, i ove sezone ne preostaje drugo nego da pohitaju prema najbližoj postaji za olakšavanje, a to, u zlom slučaju, može biti i kakav lijepo uređen grm ili cvjetnjak kakvim se pulska vlast voli pohvaliti.

Opet, da su stari Rimljani tim tempom gradili spomenike, danas na njima ne bi bilo masne zarade ni razvitka grada, pa kondoti ne bi ni trebali jer se u njima nitko ne bi morao olakšati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater