piše vanesa begić

Vodotoranj, druga doktorska kuća

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Adriana TOŠIĆ

Adriana TOŠIĆ


Mnoge se zanimljivosti vežu uz pulski Vodotoranj, zgradu koja je u vrijeme izgradnje bila najviša u Puli, a izgrađena na najvišoj poziciji u gradu i danas dominira tim krajem. Nedavno je Vodotoranj obilježio svojih prvih pedeset godina. Izgrađen je zapravo prije 52 godine, no zbog tehničkih poteškoća nešto se duže čekalo s useljenjem prvih stanara.

        Poznat po tome što posljednje etaže zauzimaju vodovodni rezervoari, Vodotoranj je nekada, uz tzv. doktorsku kuću kod Arene, bila zgrada s najvećim brojem liječnika među stanarima. Neki od liječnika pulske bolnice ovdje su proveli čitav svoj život, a sada tu navodno živi još jedan umirovljeni doktor.

        Osim što je dao dom brojnim liječnicima i stručnjacima drugih profila, Vodotoranj je dugo vremena bio i geografska odrednica za velik dio grada, za Vidikovac, ali i cijelu Novu Verudu, pa i Verudu Porat, koje su tek kasnije postale naselja kakva danas poznajemo. Tada su to bila tek naselja u izgradnji. Nekada je bilo dovoljno reći da netko živi ispod Vodotornja i bilo ga je lako naći jer još nije postojao čitav niz ulica i uličica, ta razgranata naselja koja se nekome izvan tih kvartova mogu činiti pravim labirintima.

Već pola stoljeća Vodotoranj je nezaobilazan dio gradskog tkiva, prepoznatljive vizure, kako zbog svoje pozicije, tako i radi vode iznad glava svojih stanara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom