PIŠE VANESA BEGIĆ

Vi kihnuste. Hvala što primijetiste

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Počelo je. Sve više ljudi kiše, kašlje, šmrca. A pošto to ludilo traje točno dvije godine (25. veljače 2020. službeno je zabilježen prvi pacijent u Hrvatskoj), a u naših susjeda Talijana već je u startu krenulo žestoko par dana ranije, odmah se posumnja na ono zlo. Koje nećemo niti imenovati.

No, ove je godine uranila i sezona alergija. Peludni kalendar za Pulu navodi da je vrlo visoka količina/koncentracija peludi prisutna već od sredine veljače. Zadnja tri-četiri dana, ona vrlo je visoka, a "krivac" je - čempres, uz koji je broj - 12. Vrlo visoko. Naime, alergogeni pelud podijeljen je prema podrijetlu: pelud trava, pelud korova i pelud stabala.

Prisutna je umjerena koncentracija peludi johe, graba i lijeske za naredne dane. No, peludni kalendar za Pulu pokazuje crveno što se čempresa tiče - sve do polovice travnja. Sredinom ožujka bit će "aktivni" i borovi, a krajem travnja i vrba. Bit će tu prilika za reći "nazdravlje", ili kako bonton nalaže: "Vi kihnuste. Hvala što primijetiste!" Da budemo fini.

No, treba na sve gledati pozitivno i ostati negativni i da bude nazdravlje u svakom pogledu. S jedne strane svi ti indikatori vele i da nam je grad okružen zelenilom sa svih strana. Uz sedam brda. I pokoje više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini