PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Veći i od vatrometa i od Festivala

Arhiva

Arhiva


Kao nema festivala, ali će ga biti, jer je odgođen, ali ne i otkazan. Što bi se reklo: je, a nije! A nije ni vatrometa. Sada neka se pogrizu oni koji su lani zazivali njegovo ukidanje jer da plaši ptice. Plaši i ljude i ostale životinje, ali to nije razlog da ga ne bude.

Tko bi sada želio potpisati izjavu od lani da se vatromet u Puli treba zabraniti? Sada će i mnogi plakati za igrom raketa, eksplozije, buke i svjetlosti nad pulskom rivom, mada su načelno za zaštitu čvoraka. Tada su mislili da je važno rogoboriti, ali vatromet možda i ne treba ukinuti jer bi im nastavak pulske tradicije osigurao dodatan izgovor za čangrizavost. A najžalosnije je pritom to što ga nisu dokinuli zaštitari životinja svojim angažmanom i aktivizmom, nego viša sila koja i nas i taj angažman i vatromet svodi na razinu malih bespomoćnih i ranjivih bića.

Prije godinu dana u istoj rubrici i mi smo se bezobrazno poigravali idejom zabrane raketa za otvorenje Filmskog festivala, ali smo, želeći zadržati gradsku tradiciju na radost mladih i starih, zamišljali virtualni vatromet, odnosno aplikaciju koja bi na pametnim telefonima, kada se oni u pravi trenutak okrenu prema Areni, fingirala igru svjetlosti na nebu. Nije to bio neki ozbiljan prijedlog, zapravo više sprdnja, ali nam sada do sprdnje i nije. Ne zbog vatrometa, nego zbog cjelokupne neizvjesne situacije i činjenice da i nešto tako postojano kao što je pulski Festival (uz izuzetak one ružne i jednako tako neizvjesne 1991. godine) dovodi u pitanje.

Lako za djecu, njima će roditelji riječima "korona je kriva" moći objasniti zašto ove godine nema vatrene igre na zvjezdanom srpanjskom nebu iznad Pule. Djeca su već do sada shvatila da je korona kriva za sve, i za školu na daljinu, i za izolaciju, i za nedruženje i izostanak masovnih igri. Odrasli su ti koji sve teže podnose spoznaju da ima nešto veće i od njih, veće i od vatrometa i Festivala, veće čak i od Arene. Veliko, a opet tako sitno i zlokobno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini