PIŠE VANESA BEGIĆ

Ulice (ženske) poezije

Piazzeta Lacea

Piazzeta Lacea


Ženama je teže dobiti ulicu, trg, prolaz, prilaz, uspon ili kojigod "dio" stradarija.

Već smo godinama unazad napisali: Olga Ban, Ruža Petrović, Medeja, sv. Felicita, sv. Margareta, Giuseppina Martinuzzi, Jasna Crnobori, i to je manje-više to. No, niti u prethodnom stradariju situacija nije bila puno bolja, bila je tu tada Anka Butorac, no budući da se u trenutno važećem stradariju gledalo da osobe imaju veze s Pulom, a ona je bila iz okolice Gospića, ostala je bez ulice koja je dobila potom čak tri nova imena, odnosno tri ulice. No, to je za drugu priču.

Po Giuseppini Martinuzzi, poznatoj labinskoj učiteljici, spisateljici i revolucionarki, dobile su ime jedna pulska ulica i pulska talijanska osnovna škola.

No, u Puli je i Piazzeta Lacea, i to odmah pored Danteovog trga i Osnovne škole Centar, iako nije baš to i neki trg u klasičnom smislu riječi. Philippa Lacea Polana Illyrica pulska je pjesnikinja iz šesnaestog stoljeća. Rođena je vjerojatno 1556., a preminula 1588., vele povijesni izvori. Dan-danas rijetki su oni koji su čuli za nju.

Bogdana Trivak, pjesnikinja i književnica koja je nekoliko godina stanovnica našega grada, kazala je da je zanimljivo pogledati omjer književnica i književnika, odnosno umjetnica i umjetnika koji su dobili ulicu, trg ili drugo.

No, žena umjetnica baš i nema u stradarijima. Muških umjetnika i književnika ima, mada ne previše, od Krleže do Ujevića, Smareglie do Buonarrotija, Črnje do Gervaisa. I dakako nisu jedini. No, poetesse su sada u velikoj manjini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of