PIŠE Borka PETROVIĆ

Ukorijenjene antene

(Snimio Danilo Memedović/Arhiva/Ilustracija)

(Snimio Danilo Memedović/Arhiva/Ilustracija)


Imaju iznimna svojstava, mogu nicati na različitim tlima i klimatskim uvjetima i odolijevati gotovo svim nepogodama. Natječu se za prostor, minerale, vodu i svjetlost sa željenim vrstama, a mogu izazivati alergije, dermatitis i trovanja kod ljudi. Riječ je, dakako o korovima, no moglo bi se primijeniti i na antene raznih teleoperatera koje, baš poput korova, nesmetano niču po pulskim krovovima.

Kaštanjer, Štinjan, Valdebek, centar grada… "ukorijenjene" su posvuda. Gotovo im nitko ništa ne može, a jednom kada se njihovo korijenje uhvati krova teško ih je iskorijeniti. Uzalud zakonski propisi, odredbe prostornih planova, briga za zdravlje, neslaganja okolnih stanara, pisanje peticija i lobiranja pa čak i plaćanje mandatnih kazni. Baš poput korova, antena je pustila korijenje i tu je da bi i ostala!

Na stranu sada rasprave štete li i koliko bazne stanice. Činjenica da netko samo sumnja, ili se pribojava za svoje i zdravlje svojih najmilijih, trebala bi biti dostatna da oni koji bazne stanice ne žele na svom ili susjedovom krovu imaju pravo osporiti postavljanje takve anten. No, neki se ne mogu oduprijeti mamcima pa pristaju na želje teleoperatera. Prvi je mamac, kako to najčešće biva, novac! Mnogi razmišljaju da će, ukoliko antenu ne "posade" na svoj krov, ona preko noći "niknuti" na obližnjoj zgradi pa će im izmaknuti zarada, a zračit će ionako.

To najbolje znaju teleoperateri koji, osim što stanare zgrada mame visokom svotama naknade, uvijek bace i dodatni mamac, a to je uvjerenje da sama antena najmanje zrači "prema dolje". Dakle, ukoliko je na vašem krovu, sigurni ste. Barem tako oni tvrde. To što ćete, u teoriji, možda trovati susjede, klince u školi i djecu u obližnjem vrtiću nema veze. Ili ipak ima?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom