piše vanesa begić

U tišini obgrliti stoljeća

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Budući da se za posjet i obilazak određenog grada većina turista priprema savjetima i preporukama s interneta (tko će u doba kada smo umreženi i na relaciji dnevni boravak-kuhinja-wc ići listati monografije, knjige, vodiče, osim rijetkih zaljubljenika), putnicima-namjernicima se preporuča i deset pulskih zanimljivosti.

        To su dakako na prvim mjestima Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Kaštel i Povijesni i pomorski muzej Istre, objekti Arheološkog muzeja Istre, Malo rimsko kazalište (koje će u budućnosti dobiti novo ruho), te Mornaričko groblje.

        I možda je upravo to Mornaričko groblje mjesto gdje se najbolje može upoznati pulska povijest, prošlost, svi aspekti življenja u Puli, tradicija. Dovoljno je izdvojiti sat-dva i prošetati ovim spomen-grobljem.

        Nevjerojatni stihovi, jednostavni a snažni, istiniti dočekuju nas s grobnica, od molitve da se pojedini pokojnici ne zaborave, da im se stavi cvijet pa sve do stihova o filozofiji života iz pera velikih književnika. Pokojnici koji ovdje počivaju umrli su poodavno, nema više te emotivne veze prilikom posjeta groblju, postoji neki vremenski odmak. Šećući ovim grobljem ne otkrivaju se toliko rodbinske veze, već se tu otkriva povijest grada, ratova i neminovnih žrtava. Autentičnije nego iz knjiga, proživljeno, istinski, na svakom koraku.

        Svakako, zanimljivo za turiste s njemačkog i talijanskog, pa i mađarskog govornog područja. Ali i za domaće. Gdje je jednostavnom šetnjom moguće obgrliti stoljeća. Tiho i dostojanstveno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of