PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Tusta ostaje inkognito


Uvijek pred Božić uhvati neka nostalgija. Ne za lampicama, niti za poklonom ispod bora, pa ni obilnim ručkom, nego za tradicionalnim koncertima KUD Idijota 90-ih u rock klubu Uljanik.

Koncertima kada je cijela sala mladih skakala, pjevala, kada se masa zabavljala, u duhu zajedništva i oazi slobodarstva, s Tustom na bini kao glavnim animatorom i pokretačem. S Tustom na pozornici, ali i na podiju među nama. "I svi idijoti ovog grada skupa sa mnom plešu!"

Nostalgija je prevladala i nedavno u kazalištu, na pulskoj premijeri dokumentarnog filma "Tusta". Noga je dugo lupkala o pod u ritmu pjesama "Tko zna", "Za tebe", "Darwil, "Maja"… Noga je lupkala, a onda i prestala kada je i nozi postalo nejasno u kojem smjeru film ide.

S obzirom na ime "Tusta" očekivalo se gledati film o Branku Črncu, Puljaninu, pjevaču, sindikalistu, drugu, antifašistu, Ćiću, roditelju, uzornom radniku… Ali…

Neodgovoreno je u filmu ostalo pitanje što je to kreiralo taj zanimljiv lik s pulskih ulica, pulskih klubova, radionica, šankova…? Zašto je jedan rocker bio simpatičan i ljudima izvan kontrakulturnih krugova? Zašto su ga poštovali i kako to da je oko sebe okupljao mnoštvo koje s glazbom Idijota nije imalo nikakvih dodirnih točaka?

Ponegdje u Puli otvori se neka priča o Tusti prije Idijota, nešto što da naslutiti kako je došlo do toga da se "stari" hipi u 30-ima pridruži mladim pankerima. Mogu se i na kapaljku čuti i neke zanimljive priče o alternativnim kružocima Pule 1970-ih, kojih je i on bio akter. Može se čuti i o tome da je Tusta bio naizgled čovjek krajnosti, da je volio žestoku muziku, ali klape i ovdašnji melos, da je i izvan bine bio glasan, istovremeno skroman. Da se i ludo zabavljao, ali i bio primjer discipliniranog radnika. Uostalom, pamtimo ga i kao predvodnika radnika TESU-a u štrajku, što je širem krugu Puležana dodatno približilo ovog frontmena žestokog benda. Nažalost, filmom je propuštena i ta prilika karakterizacije jednog neponovljivog pulskog lika našeg doba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of