PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Turboeksplozivno!

(Foto: PU Istarska)

(Foto: PU Istarska)


Neš' ti nekoliko tisuća bombica zatrpanih u skladištu na Vallelungi koje prijete eksplozijom katastrofalnih razmjera. Valja to sve na licu mjesta dignuti u zrak.

A ako pritom nekome doleti kakav gelerčić u stan, proleti kroz šasiju limenog ljubimca ili mu završi u bubregu kao čistač kamenca, koga briga. Za sve ostalo tu je famozni gradski projekt obnove fasada Dolcevita.

Ali ne bih ovdje prstom upro u ovaj pupak (možete se poigrati s riječju tako što ćete jedno p zamijeniti sa slovom š… vidjet ćete, svašta može ispasti) svijeta. Nije kriv Grad. Ne šalim se, stvarno nije. Barem ga ja ne doživljavam krivim. Jer poruka Ministarstva obrane da Vallelunga više nije u njihovoj nadležnosti pa time nemaju nikakve veze s uklanjanjem eksplozivnih naprava pronađenih na tom području zvuči bombastično, turboeksplozivno i nadasve zajebano. A tko bi, majku mu, trebao ukloniti bombe godinu dana nakon njihovog pronalaska? Komunalni redari koji su prošli obuku gašenja protestno zapaljene kazne za pogrešno parkiranje? Ili zaštitar na ulazu u Gradsku palaču koji zna baratati hladnim oružjem, ali samo ako nije previše hladno?

Prije bih rekao da MORH nema pojma kako uopće pristupiti problemu. Ne znaju što bi s tim bombama koje su ostavili u nasljedstvo Gradu Puli. Oni su mislili: 'Ajmo mi uvaliti to područje Gradu pa nek' se on bakće s bombama. Jednostavno, pravili su se blesavi. Kao, nisu oni znali da tamo pod zemljom leži na desetke, a možda i stotine tisuća bombi, od kojih su neke mrcine teške i 90-ak kilograma i koje bi, ako se kakav upaljač, unatoč očekivanjima stručnjaka, ipak aktivira, mogle dobro ispeglati Pulu.

Ne, ne probavljam te priče o vječitoj krivnji nekog centra moći koji je danas Zagreb, jučer Beograd, ali u ovom je slučaju Pula doista ostavljena na brisanom prostoru. Kao da je netko ovime poručio: Ma, gonite se vi lijepo u tisuće komadića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum