PIŠE LEONID SLIJEPČEVIĆ

Trliši više nisu u modi

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


Sjećam se, a iz vlastite perspektive mi se ne čini ni tako davno, zlatnih vremena bivše Prvomajske ulice. Odmah na početku ulice, gdje se zahvaljujući hrabrim interpolacijama danas nalazi financijska institucija, bila je travnata površina i kamenom oblikovana stazica koja je vodila prema cjelodnevnom boravku, i više gore, do Franjevačkog samostana, vrtića i dalje prema Kaštelu. S lijeve strane bile su dvije povezane zgrade, a u njima su tada stanovala poznata (prez)imena: Krajcar, Drosina po kojem je gradski stadion dobio ime, i Nefat, od kojeg smo se oprostili ovih dana. Prvomajska je počinjala kod Trga republike, a gasila se na današnjoj Portarati, kod jedine robne kuće u gradu.

U razini Prvomajske, na broju 5, odmah do nekadašnje gostionice Pula, koja je imala terasu s koje se ljeti širio žamor, dim i mirisi ćevapčića i luka, bila je i radnja legendarnog Mehe. Nad ulazom se autoritativno kočeperio veliki cehovski bakreni znak na kojem je pisalo samo "Muški frizer".

Ali kod Mehe se u ono vrijeme šišao i jedan prvak svijeta, legendarni Mate Parlov. U zgradi nasuprot, ali više desno, koju su stariji zvali "stambeno", bilo je dovoljno klinaca da se popune barem dva razredna odjeljenja Osnovne škole Moša Pijade. Najčešće su se igrali na ulici, cijepljenoj od prometa i automobila, ili u obližnjem parku, kojeg je dobar dio otkinut da bi se napravilo parkiralište kod Stare tržnice, i to dok se svjetla ne upale. Mogli su se igrati u svako doba dana, osim u 15 sati, jer je to bilo vrijeme kada su Uljanikovci išli doma.

Prvomajskom se tada, od početka do kraja, valjala beskrajna rijeka plavih trliša. Pulskih brodograditelja, koji su svojim znanjem i rukama izgradili i Berge Vangu, Berge Adriju, Berge Brioni i Berge Istru. Berge Istra je bila nešto najveće što sam vidio iz svoje dječje perspektive. Veća je bila samo rijeka plavih trliša, i vječni Uljanik iz čije su se utrobe razlijevali ulicama. Berge Istra je netragom nestao 1975. godine, par godina kasnije i Vanga je otišla na dno. Uljanik je ostao da bi nestao, a rijeka plavih trliša odavno ne teče bivšom Prvomajskom. Trliši više nisu u modi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum