PIŠE Duška PALIBRK

Totalno čišćenje radi zatvaranja

(Duška PALIBRK)

(Duška PALIBRK)


Kada zgrada Istragradnje - a kako bismo je ikada drugačije zvali - konačno bude obnovljena i dovršena, a napokon je dobila novog gazdu i smije joj se ljepša budućnost - i tada će ostati simbol propasti brojnih nekad moćnih pulskih poduzeća i nemoći "pravne države". Urbane legende pričat će o čitavom desetljeću tijekom kojeg smo ovo lijepo novo zdanje, dovedeno gotovo pred useljenje, prepustili propasti, lopovima i makiji. Ljepotica je postala ruglo u samom centru grada, tik uz najveće gradsko raskrižje koje su nekadašnji gradski urbanisti znalački omeđili četirima impozantnim zdanjima.

Jednog popodneva svjedočila sam kako u kombi parkiran uz srušenu ogradu oko "zgrade Istragradnje", na glavnoj cesti, u prometnoj Marulićevoj ulici, nekoliko mladića utovaruje kolutove kablova, štokove i vrata, kupaonske komade… Prva pomisao je bila: eto, stigli majstori, uredit će ovo napušteno ruglo usred grada. Jer, iznosili su to posve ležerno, iako je policija preko puta. Nisu se osvrtali ni na nas nekolicinu prolaznika. Ni trepnuli. Natovarili i odvezli se. Trebalo je vremena da takvi i slični njima zgradu svedu na gole zidove. Onda su je dokrajčili narkomani. Šutkom pade.

A najbizarnije je što čitavo to vrijeme, a i sada, pred simbolom nemara ovog društva za imovinu i bilo kakve vrijednosti, na golemom zahrđanom nosaču stoji zloslutan olinjao jumbo plakat, najavljujući - "totalno čišćenje radi zatvaranja"!? Nedavno je uklonjen s pročelja, ali i dalje se koči nad parkiralištem u zaleđu zgrade. Ticalo se to jedne druge propale trgovine u Puli - Končića, nek' i to ime ostane zabilježeno u memoriji ovoga grada - ali se tako metaforički sljubilo s propalom ostavštinom Istragradnje. Vrijeme je da ovi ostaci propasti konačno odu u povijest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of