PIŠE BORKA PETROVIĆ

Tornajte nam buru!

(Danilo MEMEDOVIĆ)

(Danilo MEMEDOVIĆ)


Stariji će potvrditi da je, kada su oni bili mladi, sve bilo drugačije, a vjerojatno i bolje. Bura je, pričaju, zimi puhala danima, bilo je i puno snijega, a ljeta su bila još toplija nego danas. Barem tako tvrde.

No, što reći o prvom danu ovoga tjedna kad su, na pragu prosinca, temperature u Puli, ali i cijeloj Istri, preskočile 20 Celzijevih stupnjeva? Možemo li za to kriviti globalno zatopljenje ili samo "kratku pamet" starijih koji se, tvrde, ovakvih dana ne sjećaju?

"Ma sve je poludjelo. Kako će itko ostati normalan, pogledajte prirodu, još ima šparuga, a u dvorištu mi je procvjetao jorgovan", prokomentirala nam je vrijeme u ponedjeljak jedna Puljanka prolazeći centrom grada koji je, nakon dana i dana kiše, ponovo bio krcat ljudima. Unatoč radnom danu, na terasama kafića okupanima suncem, tražila se stolica više.

Razgovori su se i dalje vrtjeli oko štrajka prosvjetara te zaslužuju li povećanje plaća ili ne i, naravno, uvijek aktualnog vremena. Ono što smo uspjeli doznati iz prve ruke je da svima najviše nedostaje - bura. Da, složili bi se neki, visoke temperature čuvaju nas od visokih računa za struju i grijanje, ali zima bez bure nije prava zima.

Domaćice su kivne jer ne mogu sušiti robu, ali ne suši se ni pršut. Pa kakav je to onda istarski pršut bez bure, upitao se jedan stariji sugrađanin smatrajući da je nekada sve bilo "prirodno", a danas tehnika čini čuda.

- Neka kažu ča će, istrijanskega pršuta bez bure ni, jasan je bio naš sugovornik dodajući da će radije pojesti fetu talijanske mortadele nego ovo što se u dućanima danas naziva pršutima. I zato, tornajte nam buru, na više od pola dana!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom