PIŠE LARA BAGAR

Tko to tamo vozi


Gradski autobusi izlaze iz svih uličica, izviru iz nekih kutaka kojima autobusna guma dosad nije prošla. Svaki put kada u nekoj uličici pogledaš u retrovizor, eto njega velikog. Gura se. Ma ne gura se. Jednostavno je toliko usko, da zauzme cijelu ulicu. Kada ga ugledaš u toj nekoj uskoj kvartovskoj ulici, skoro pa ti ga je žao - izgleda kao slon u trgovini porculana. Svaka čast šoferima. Em žongliraju po tim uličicama gdje bi lošiji vozač jedva i autom prošao, em slušaju konstantne lamentacije nezadovoljnih putnika, em znamo da i nisu baš najbolje plaćeni.

Advent u centru grada i cestarski zahvati gdje god se okreneš sve su poremetili. Kao prvo, otkad je u prosincu parking besplatan, ono malo mjesta za parkiranje svelo se na još manje. Gradski pak autobusi više nisu besplatni u prosincu, a busna stajališta su toliko udaljena da putnici imaju što hodati, ako su u stanju. I kako sada voziti po tim uličicama i gurati se s autobusima nakon što si se malo razveselio, recimo, kuhanim vinom u nekoj od adventskih kućica na Korzu?

Blagdani su, svugdje se nešto toči, a onda sjedneš u auto, zaustavi te policija i ako si se počastio s dva mala mirisna kuhana vina ili jednim pivom - ode vozačka! I nekoliko božićnica (tko je sretnik da ih prima). Kazna za pola do jednog promila alkohola u krvi iznosi od tri do pet tisuća kuna. Zavisno o kilaži jer nije isto jedno pivo na 50 i na 100 kila tjelesne mase. Ali zato kazna ima istu težinu - koliko je samo to parkirnih mjesta ili autobusnih karata. Kada stiže sljedeći bus?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater