PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Tko o čemu, mi o rasvjeti

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Otkada je vijeka i komunalnog reda, na građanima je da se žale na javnu rasvjetu. Najčešće zato što rasvjete negdje nema ili je ima, ali ne radi. Rjeđe gunđaju oni koji pate od nesanice pa kažu da ulična lampa svijetli prejako.

Najlakše je ljudima protiv rasvjete - infrastrukturu iznad zemlje svi vide, i kad radi i kad ne radi. Pa su zbog nje često nekada za rukav povlačiti novinare, da kritiziraju komunalce i prije nego bi komunalci i saznali da je žarulja izgorjela. Danas je to drukčije: kako koje rasvjetno tijelo crkne, tako građani preko interneta prijave kvar.

Eto, čitamo na Smart Pula da su u posljednjih mjesec dana prijavili kvar na rasvjeti u Tršćanskoj, u Teslinoj i na Velom Vrhu, a popravak mogu očekivati oko 20. svibnja. Bogu hvala na internetu - prijava je munjevita, dok servis na brzini i nije nešto dobio.

Nije se puno toga promijenilo u proteklih 120 godina - u proljeće 1900. kroničar Naše sloge negodovao je zbog javne rasvjete u Puli. A o čemu bi drugom novinari i pisali? Danas je trend da se rasvjeta mijenja štedljivijom LED tehnologijom, a tada su zazivali bržu tranziciju s petrolejki na plin s obzirom da je u veljači te godine plinara prešla u općinske ruke.

"Počelo je sa Via Sergia i promijenilo stare fenjere sa novim cilindrastog oblika, ali se tim nije razsvjete poboljšalo. Kada su dućani zatvoreni i sa izloga svietlost ne pada na ulicu, vlada isto taki mrak kako i prije za starih fenjera. Moralo bi se barem po glavnim ulicama postaviti medju svaka dva fenjera još jednoga", objavila je Naša sloga. Fenjere starog sistema zamijenili su novi Auerovi.

"Još i bolje kad bi se razširilo plinsku rasvjetu i po onim ulicama, gdje gore još na sramotu grada petrolejske lampe", pametovali su novinari prije 120 godina, kao što i danas znaju o svemu i svačemu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater