PIŠE VANESA BEGIĆ

Ti posebni pulski dragulji

Facebook

Facebook


Poput romana Joanne Harris "Čokolada", gdje će čokoladni bomboni, napici, keksi, koje Vianne nudi s ljupkim osmijehom, pronaći, kao vođeni nekom nježnom čarolijom, put do srca mnogih, tako u svakome gradu postoje ta posebna, specifična mjesta, koja nude nešto rukom napravljeno, posebno, specifično, što je dan-danas itekako važno, kada smo preplavljeni jednoličnim proizvodima iz nekih nama dalekih i egzotičnih zemalja i kada ima puno raznih dućana koji nude sve po 50 kuna. Sve copy paste.

Ta autentična mjesta, gdje se spravljaju čokoladne praline, prodaju rukotvorine, popravljaju kišobrani, puno su više od pukih mjesta, prodavaonica, dućana ili što već, to su male kreativne oaze, podsjetnik na neka vremena kada se živjelo manje užurbano, mirnije, jednostavnije.

I Pula ima jedno takvo mjesto, Atelje Augusta u Augustovom prolazu, samo 15-ak metara od glavnog pulskog trga, Foruma, tik do Spomen-sobe Antonia Smareglie.

Jedan atelje - Augusta. Jedna umjetnica - Branka Legović, samostalna umjetnica koja već 40 godina radi i nastoji živjeti od svog rada, rada s tradicijskim materijalom - glinom, koji uobličuje u umjetničke nakite.

Iako umjetnici i umjetničke duše sve teže žive, pa i same umjetnosti se bore s opstankom, gdje se nerijetko posluje s gubitkom i gdje takvim pojedincima prijete ovrhe, neke umjetničke oaze, uz sve poteškoće, i dalje, doduše jedva, opstaju, egzistiraju. Kao prava keramičarska čarolija by Branka Legović. U Ateljeu Augusta, koji je puno više od običnog ateljea. Koji je pulska delikatesa. Poput čokoladarnica u knjizi Johanne Harris.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum