PIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Tantra za izolaciju

(Pixabay)

(Pixabay)


Knjižnice su otvorile vrata, konačno se može zamijeniti stoput prelistano štivo za dugih izolacijskih dana, ali po strogim epidemiološkim uvjetima. Pred knjižnicom knjižničarka od čitatelja po redu preuzima knjige. Tako na red dolazi i on, sramežljivo joj predaje naramak knjiga, a knjižničarka, ne mareći za čitateljsku intimu, pred svima okreće naslovnice s kojih sijevaju natpisi: "Odisejev erotikon", "Tantra", "Pedeset nijansi sive"… Među njim su i trilogije Henryja Millera i dva romana Philipa Rotha.

- Hmm, znakovito se oglasila knjižničarka skrivena iza zaštitne maske, a u redu iza njega čuo se sitni podsmijeh.

I u knjižnici vlada poseban režim. Istovremeno smije unutra biti tek nekoliko čitatelja, moraju održavati distancu i nema zadržavanja. No, brz odabir knjiga nije mu po volji - on svaku mora izvagati među prstima, osjetiti joj težinu.

- Možda vam mogu pomoći, pita ga druga knjižničarka koju iza maske nije prepoznavao. Snebivao se, jer nije navikao na takav rad - knjigu mora sam pronaći pa je diskretno i bez riječi predati bibliotekarki za praznim pultom da bi je ona upisala a on je potom, opet bez riječi i pozdrava, iznio.

- Možda imate "Eros Kalos" ili "11.000 buzdovana", pitao je što je tiše mogao, kao da se i sam boji tih naslova.

- Izvinite, nisam vas čula. Ponovite malo glasnije.

- Sigurno imate "Pobjedu redovnica" ili "Sestru Moniku", prosiktao je tiho, pogleda oborenog u pod.

- Ili pričajte glasnije ili skinite masku. Ne razumijem vas!

- Uzeo bih i "Sto najvećih rupa", rekao je on ne podižući glas ništa više nego prije.

- Dajte, gospodine, pričajte razgovijetno i požurite, ljudi čekaju, rekla je sada nestrpljiva knjižničarka, a on se od srama ukočio i spetljao.

- Dajte mi "Enciklopediju voća, povrća i začinskog bilja", ispalio je. Pod pritiskom je na glas izrekao nešto što uopće nije želio reći, da bi u sekundi postao svjestan da mu i opet slijede dugi dosadni dani do povratka u knjižnicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater