PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Tako nam Bog pomogao

Screenshot

Screenshot


Kad Arnold Schwarzenegger, tumačeći Conana u filmu Johna Miliusa iz 1982. padne na tlo, boreći se s plaćenicima zlog Thulse Dooma, iznebuha na poprištu zasvjetluca lik njegove stradale družice Valerije, koja poprimi lik Valkire. Ona zaslijepi neprijateljskog ratnika, suprotstavi mu se mačem i tako spasi Conana. On prije bitke zazove Croma, boga svog naroda. "Podari mi osvetu, a ako me ne slušaš, idi u pakao!" Tako je Conan riješio stvar s Bogom. I uzeo mač u ruke. Dobro, zanemarimo li da mu je malo pomogla Valeria, još je i Conan u drevno doba, dok se tragalo za tajnom čelika, znao da mora uzeti stvar u svoje ruke.

Zoran Milanović, ljeta Gospodnjeg 2020., nekoliko tisućljeća nakon imaginarne bitke Conana Simerijanca, priseže za predsjednika navodno sekularne države.

- Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske, držeći ruku na Ustavu rekao je Milanović i zazvao: "Tako mi Bog pomogao!" Dobro, ovdje možemo zanemariti sitnicu da u članku 41. istog Ustava piše da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države, iz čega bi trebalo proizlaziti da se i Bog ne bi trebao petljati u prisegu.

Lako, kažem, za tu sitnicu. Ali što kad zbunjeni školarac dođe doma pa priupita roditelje kako je nastao čovjek. Ili žena, koja je drugotna, jer je nastala od rebra čovjekova. Gradivo iz vjeronauka ne poklapa se s onim iz prirode.

Ali, lako za školarca. Što kad pacijenti dođu u javnu ustanovu, pulsku bolnicu, potražiti pomoć liječnika, a u čekaonici ugledaju razapetog Krista? Na odjelu bi možda pročitali Dostojevskog, kakvog filozofa ili neko lagano štivo, a dočeka ih Biblija. A doktor nikako da stigne jer na odjelu ima puno posla. Ili je već spakirao kufere za neku bolnicu u Njemačkoj. Tad im doista ne preostaje drugo nego da, poput novoustoličenog državnog poglavara, zavape: "Tako nam Bog pomogao!".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum