PIŠE BORKA PETROVIĆ

Sve pulske špine

(Borka PETROVIĆ)

(Borka PETROVIĆ)


U Beču je ovih dana postavljena tisućita javna špina s besplatnom pitkom vodom za građane. One su ravnomjerno raspoređene diljem grada - u parkovima, stanicama javnog prijevoza i tržnicama. Dio ih datira još iz Habsburške Monarhije. Novije su moderne i mobilne, a neke pritiskom na gumb čak raspršuju osvježavajuću vodenu maglicu kako bi se žitelji i gosti austrijske metropole mogli osvježiti u ovim vrućim danima.

Nije Pula Beč. No, ima tri javne špine. Jučer sam ih obišla i, za divno čudo - trenutno su sve u funkciji. Najnovija špina je ona u podnožju Uspona sv. Teodora na rivi. Kako doznajemo, zimi presahne, no ljeti se na njoj možete okrijepiti. Malo dalje, u Parku grada Graza radi takozvani vodeni stup ili službeno "Špina prijateljstva". O njoj smo u našim novinama pisali nekoliko puta jer svako-toliko ili ne radi ili voda iz nje nekontrolirano curi. Podsjetimo, simbolizira 40 godina suradnje Pule i Graza, a u Park je postavljena 2012. godine, kao poklon grada pobratima.

Mali je problem što voda ovdje nema gdje otjecati (valjda je odvod ispod nje začepljen) pa kada pritisnete ručkicu na špini, sve prska uokolo i curi niz ulicu. No, barem golubovi imaju za piti.

Najstarija je špina koju smo baštinili ona na zgradi pulske tržnice. Ona je i najčešće u upotrebi. Zgodna je jer ovdje možete oprati voće koje kupite na štandovima te odmah navaliti na sočne marelice, osvježavajuće grožđe.

Postoji još jedna špina za koju znam i ona se nalazi u Štinjanu, kod Šaliža, no već godinama nije u funkciji. Ne zna se tko bi je trebao popraviti ili plaćati račune za vodu. Stariji mještani su mi ispričali da je jedno vrijeme bila spojena na obližnju šternu. Zna li netko za još koju pulsku javnu špinu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater