PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Stranka za velike stvari

(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


SDP je stranka za visoku politiku i velike stvari: s partnerima su u posljednjih godinu dana odradili lijep uspjeh na europskim i predsjedničkim izborima, jurišat će do kraja godine i na Sabor. Ali lokalno, mjesno, u kvartu i na ulicu, SDP u Puli predstavlja tek malo više nego niš.

Pokazuju to prijevremeni rezultati izbora za vijeća mjesnih odbora Pule, u koji su SDP-ovci krenuli optimistično, na krilima uspjeha nacionalnih izbora. Lokalni su socijaldemokrati očekivali i da im lokalne situacije, poput propasti Uljanika ili blamaže s otpadom, idu na ruku, ali… ćorak.

Prošlog je tjedna na konferenciji za novinare na Stoji istaknuti SDP-ovac Danijel Ferić svoje izlaganje završio riječima: "Kada preuzmemo upravljanje Pulom, pitat ćemo građane…". Hm? Eto, već u nedjelju su s koalicijskim partnerima na toj Stoji uspjeli animirati tek 56 glasača i osigurati jedno mjesto u vijeću MO-a.

Tamo gdje IDS s partnerima nije osigurao većinu prosperirali su nezavisni pa se već sada može reći da se SDP-ovci u mjesnoj samoupravi Pule neće naraditi.

Stranka, koja zauzima značajan javni prostor, a osvaja tako malo glasova na najnižoj gradskoj razini, mora se zapitati: ne samo gdje nam je stranačka infrastruktura i zašto naše teme ne padaju na podno tlo, nego i gdje su nam u nedjelju bili članovi obitelji, prijatelji, poznanici…? O simpatizerima da i ne govorimo. Na Velom Vrhu osvojili su 25 glasova pa im od devet mjesta u MO-u nije pripalo niti jedno. U Starom gradu tek 48 glasova, nedovoljno za člana Vijeća MO-a čak i u kontekstu najgore moguće izlaznosti do sada.

O, ne, nije potpuni fijasko. Na Vidikovcu su dobili četiri od 11 mjesta, na Kaštanjeru tri od 11, koliko i u Šijani, na Monte Zaru tri od devet mjesta u Vijeću MO-a. Ali, ipak, sasvim premalo za priču o preuzimanju grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater