PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Što je za pse, nije za ljude

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


U intimi garderobe trgovine odjećom u jednom pulskom centru presvlači se gospođa i pred ogledalima se divi vlastitoj figuri u haljinici na popustu. Kadli, prođe je neugodan osjećaj da je netko vreba. Osvrne se lijevo, desno, gore - ništa. Pogleda dolje, a oči joj se susretnu s dva pametna oka iza vlažne njuškice. To je mali maltezer potegnuo povodac i glavu provukao pod zastor kabine da bi pogledao ženku druge vrste iz žablje perspektive.

"To nije u redu", riječi su kojima je gospođa završila prepričavati tu (ne)zgodu. Ne zato jer se srami presvući se pred nepoznatom životinjom, nego zato što smatra da životinjama nije mjesto u trgovini. "A gdje ti to živiš", komentiralo je uglas društvo, s obzirom da se danas sa psom ili s mačkom može u skoro svaki centar! Daljnja rasprava koliko daleko ćemo ići u ljubavi prema ljubimcima otvorila nam je više pitanja negoli je dala odgovora. Prvenstveno ona načelna poput treba li životinju uvoditi u potpuno neprirodni ambijent kakav je dućan, ali i mnoga druga.

Odnosi li se dozvola za ulazak pasa i mačaka u centre i na trgovine prehrane koji se u njima nalaze? Bi li kupci tolerirali i lajanje u centru, jer što je prirodnije psu nego se oglasiti svako toliko?

Jedan je pulski šoping centar objavio da su ljubimci dobrodošli, ali uz brojna pravila. U pravilniku, pak, spominju isključivo pse i mačke, ne i ostale ljubimce: hrčke, tvorove, ptice, zmije, iguane… Nije li to politički nekorektno? Pravilnik određuje i da opasnim pasminama nije dozvoljen ulaz, mačke moraju biti u košari ili u rukama posjetitelja, a psi, ako su na povodcu, moraju imati i brnjicu. Onaj mali bijeli voajer nije je imao! Svaki posjetitelj može uvesti samo jednog psa ili mačku, ali ako nam je na pameti dobrobit ljubimaca, čemu ograničenja, pita se čovjek?

Otvorena pitanja samo se nižu, dok je s muškog aspekta uopće nerazlučivo zašto bi jadnog psa trebalo maltretirati kupovinom. Možda zato jer ga zabavlja virenje u kabinu za presvlačenje? Zabavljalo bi to mnoge, ali što je dozvoljeno psima, nije i muškima!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater