PIŠE Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Staro mjesto

(Ilustracija/Arhiva Glasa Istre)

(Ilustracija/Arhiva Glasa Istre)


- Poželio sam se starog mjesta, kaže nam penzić, dok na Verudi s dvojicom prijatelja ispija pivo. Na terasi kafića, a ne na zidiću ili kod trafike, jer su jučer nakon puna tri mjeseca ponovno otvorene ugostiteljske terase.

Tu se uvijek nađu, kaže drugi, gotovo na putu, za stolom između kioska i štanda s povrćem. Osunčana pozicija susjednog kafića je ljepša, ali oni njeguju stare navike. I pivo je bolje na prolazu kod štanda nego kod kioska.

Korona ih ne zabrinjava iako, kako čujemo od trećeg, još ne poznaju nikog tko je obolio, a nisu ni čuli da se itko cijepio.

- Upisao sam se, ali još ne zovu, kaže prvi penzić.

- Nanke ne znaju da postojimo, domeće drugi.

- Korona? Bojimo se, ali ča je tu je, kaže treći. Anonimno, jer u novine ne žele.

Što je terasa osunčanija, to je na njoj više mušterija. Ljeti je obrnuto. Na drugoj, dakle, osunčanijoj i većoj terasi puno je živahnije. Sunčaju se ljudi i kućni ljubimci. Ovdje je pivo popularnije od kave. Kava se, nismo dotad znali, pije doma, a pivo vani.

Ima i onih koji su se navikli na kavu "za van". Oni su i jučer dolazili za šank i tražili obligatnu dozu u kartonskoj čaši. Takvima će trebati barem nekoliko mjeseci za aklimatizaciju. Ukoliko terase izdrže do tada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater