PIŠE MIRJANA VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Stanari te snimaju, a kazne su velike!

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


"Ne bacaj otpad koji nije za ovdje! Stanari te snimaju, a kazne su velike!" Prijeteća poruka osvanula je ovih dana na tabli okačenoj o drvo pored kanti za smeće na Monte Zaru, čijim je stanarima očito prekipjelo jer se njihov do jučer lijep i zelen kvart pretvorio u deponij.

Da ne bi bilo zabune, stanari objašnjavaju o kojem je otpadu riječ: krupnim komadima, starom namještaju i odjeći. Ima tu i drugog otpada kojem ovdje nije mjesto: upravo se pored kanti iznad kojih je postavljena tabla nekoliko mjeseci nalazila šuta iz nečijeg stana koja je bila donesena u vrećama, očito iz nekog drugog kvarta.

Netom što gradski komunalac odveze fotelje i dvosjede, sutradan je sve kao i jučer, samo je vrsta otpada drugačija. Više nije fotelja, nego su vrata. Nije frižider, nego madrac. A s obzirom da Herculanea isti posao naplaćuje i do 300 posto skuplje nego prije, bio bi red da uloži u kameru, kao što to lijepo poručuju stanari. Herculanea, doduše, na poziv građana besplatno odvozi manju količinu otpada, no veće količine se naplaćuju.

Otpad se može otpremiti u reciklažno dvorište Metisa. Besplatno, kažu. Ali većina građana nema kombi u kojem bi otpremili frižider ili kauč, pa će tu uslugu platiti dvjestotinjak ili više kuna. Dakle, besplatno nije. Zato bi bilo poželjno da se ispred ulaza povremeno postave baje kako bi ta usluga doista bila besplatna kao što se poručuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater