PIŠE Mirjan RIMANIĆ

Sportski centar trebao bi se zvati po Marionu

Buduće pomoćno igralište

Buduće pomoćno igralište


U Pazinu se upravo gradi pomoćno nogometno igralište vrijedno 3,37 milijuna kuna. Ovime se nadopunjuje kompleks sportskih terena koji već čine nogometno igralište, otvoreno košarkaško i rukometno igralište, sportska dvorana, atletska staza, teniski tereni i sprave za vježbanje na otvorenom. Sve ovo podsjeća na plan koji je Egidije Marion oko 1955. olovkom u boji nacrtao na poleđini jednog plakata. Nacrtao je zapravo izgled budućeg pazinskog sportskog centra onako kako ga on zamišlja. Na tom je crtežu, možemo reći planu, predvidio nogometno igralište 60 puta 100 metara, vježbalište za laku atletiku, terene za odbojku, košarku i tenis te sportsku dvoranu.

Tko je bio Egidije Marion? To je osoba koju slobodno možemo nazvati ocem pazinskog sporta. Rođen je 15. prosinca 1904. u Pazinu, u Dubravici. U rodnom je gradu nakon završene pučke škole, školske godine 1916./17., upisao prvi razred Carsko-kraljevske velike državne gimnazije. Nakon talijanske okupacije Istre s ostalim učenicima hrvatske gimnazije napušta Pazin i 1919. nastavlja školovanje u Karlovcu. Ondje se aktivno uključuje u sportski život i to kao igrač internatskog nogometnog kluba "Istra".

Po završetku Drugog svjetskog rata Marion se vraća u Istru, a ulaskom NOVJ-a u Pazin započinje s organiziranjem nogometnih susreta između partizana i prijeratnih pazinskih igrača na igralištu koje se nalazilo na prostoru današnjeg parka Osnovne škole Vladimira Nazora. Prvu takvu utakmicu organizirao je između vojnika 16. brigade JA i pazinske udruge "Unita". U Pazinu 19. siječnja 1949. saziva sastanak bivših sportaša zbog reorganizacije sportskog života u gradu. Na tom je sastanku imenovan odbor zadužen za pripremu osnivačke skupštine sportskog društva koje je osnovano 10. svibnja 1949. a imalo je čak 10 sekcija: nogomet, rukomet, odbojku, laku atletiku, tenis, stolni tenis, boćanje, biciklizam, košarku i boks, ali nijedan sportski teren koji bi zadovoljavao natjecateljskim standardima.

Marionovom upornošću 29. studenog 1951. otvoreno je novo nogometno igralište (na prostoru današnjeg) koje su radnim akcijama uredili igrači, omladinci, gimnazijalci, vojnici i zadrugari. Iz brojnih sačuvanih zapisnika sjednica upravnog odbora Sportskog društva Pazin doznajemo koliko su zapravo velike zasluge Egidija Mariona za razvitak pazinskog sporta. Umro je u Pazinu 4. veljače 1986.

Cijeneći Marionov sportski i društveni angažman u Pazinu, od osnivanja sportskog društva i utemeljenja brojnih sportova u gradu do brojnih ideja i velikog doprinosa gradnji sportskih objekata, bilo bi dobro razmisliti da se cijeli sportski kompleks Pazina prozove Sportski centar "Egidije Marion". Ovime bi Grad Pazin, ali i pokoljenja pazinskih sportaša odali dužno štovanje tom neimaru koji je cijeli svoj život proveo u sportu, zalažući se kao neumorni volonter da sport u Pazinu dostigne visoku razinu, a brojnim je naraštajima, djedovima, pa i pradjedovima današnjih sportaša, usadio ljubav prema sportu i, što je uvijek naglašavao, zdravom načinu života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of