PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Spomenik kurvama dobre energije

(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


"Spomenik kurvama u penziji" u Kandlerovoj ulici dokaz je da Puležani slabo poznaju svoj grad i da ih slabo pamćenje služi. Čak se i u jednoj tiskovini pulskih kreativaca može naći pogrešan podatak da je taj veliki falusni kamen 1992. godine zaista podigla Gradska radionica iz Pule pod tim nazivom. Od mnogih smo pak čuli da je to Spomenik palim kurvama, jer se nalazi na početku Castropole, ulice nekada pune javnih kuća i možda stradalih u bombardiranju. Ni jedno ni drugo nije točno, ali dobro zvuči!

Što o svemu tome kažu Puležani, ljudi bliski kulturnim, umjetničkim, arhitektonskim kružocima ili bolji poznavatelji novije povijesti grada? Malo toga: neki se nečega kao prisjećaju, drugi se sjećaju krivo. Je li moguće da su spomenik posvećen prostitutkama zaista dozvolile gradske vlasti prije gotovo 30 godina? Na to pitanje uglavnom uslijedi tajac.

A spomenik je zapravo Reokalifor, prema grčkom jeziku, sprovodnik dobre energije. Pulski umjetnik Marijan Majo Sinožić iz Gradske radionice kaže da je postavljen 1991. i da je tek dio velikog projekta koji je krenuo iz Ženeve, a trebao se preko Pule nastaviti dalje na istok. I ne, nije ovaj pulski jedini, ima ih još u Europi. Istina je da je to falus, ali to je i stupa, tradicionalni spomenik u Indiji za provođenje zemljinih energetskih silnica. Samo što tamo, na istoku ovakav oblik ne izaziva vulgarne konotacije.

- Kad smo ga postavili, pulski su ga umjetnici umjesto Reokalifor nazvali "Reo kaga fjor", što će reći da sere cvijeće. To mi je bilo super! Poslije su ga neki išarali po dnu natpisom "Spomenik kurvama u penziji", što je isto dobra fora, a drago mi je da ga nisu šarali gore gdje je oslikan, priča nam danas Sinožić.

Je li to sprovodnik dobre energije ili spomenik kurvama, svakako ga treba cijeniti kao dio našeg grada i utkati ga ispravno u kolektivnu memoriju. Dobre energije nikada nije naodmet, a počast zaslužuju i kurve, koje su modernu Pulu "gradile" jednako kao vojske i brodogradilište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of